Iščekujući novu zbirku pjesama Sanje Beraković

Autori fotografija: Ivica Benić i Samir Kurtagić

U Osijeku se nešto novo kuha. Ovom prilikom ne mislim na gurmanske poslastice kojima obiluje naša Slavonija, iako mi od same pomisli na osječke knedle rastu zazubice. Ne, ovaj put riječ je o drugoj vrsti delikatese što nam sprema Sanja Beraković. Naime, naša „legica“ samo što nije „iz rerne izvadila“ svoju novu zbirku poezije „Ona pokraj“.

Dok čekamo na ovu vruću slasticu, dala nam je nekoliko pjesama – na kušanje tako reći. Ovdje su prve dvije.

(A, bit će uskoro još koja!)

Nisam ja ta…

mene se ne primaju
te filozofije
o malim stvarima,
zatvorenim vratima
i otvorenom prozoru,
zraci sunca,
trenutku u vječnosti…

Ja se zakvačim
ko som, somina
progutam udicu duboko
da više nema povratka
i vidim kraj
i prije početka

i opet idem

razvalim ta vrata

ili se umorim
pokušavajući
pa sjednem kraj njih,
okrenem im leđa

i pravim se
da ništa nije bilo.

 

Foto: Samir Kurtagić

 

Naposljetku

Kad mi dođe
da samu sebe
izgubim
putem

odem na stepenice
sjednem na
petu, šestu
da se nađem

pa uzmem onu s filterom
(jer bez filtera ne ide)

tamo uvijek
samoj sebi
dobro ispadnem
pa mi nekako lakše
što sam ispala

vragu

iz torbe

tebi

iz…

 

Sanja Beraković rođena je 1. listopada 1972. godine u Osijeku gdje je završaila osnovnu i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije. Novinarstvom i književnom kritikom počela se baviti još za studentskih dana surađujući u redakciji kulture Vjesnika, Glasa Slavonije, Panorame, Večernjeg lista, Zagrebačkog trga… Kao novinarka je radila i na Hrvatskoj radioteleviziji te u Europapress holdingovim redakcijama i internetskoj službi.

Pjesme i priče za djecu tiskane su joj u dječjim časopisima Radost, Kloks, Prvi izbor, Modra lasta, Dječji klub. Objavila je niz slikovnica u suradnji s ilustratoricom Zrinkom Ostović („Hana i Njuškalo“, „Nebesko prijateljstvo“, „Brijunosauri“, „Brijunske šišmišarije“, „Jedne noći na Velebitu“, „Šumska priča“, „Leptiri“, „Složibogasvoga“). Kolumnama i uredničkim poslovima surađivala na portalu za roditelje Sretno dijete, objavila je zbirku poezije „Kugla nasred neba“, a njen igrokaz „Telefonska zbrka“ objavljen je u Čitanci za 4. razred. Uređivala je i vodila emisije o poeziji na radiju Unios.

Živi s obitelji u Osijeku.