U petak, 17. rujna, se održavaju 13. Kostajnički pjesnički susreti ‘Milivoj Cvetnić’

Na predivnoj, smaragdnoj ljepotici Uni, smjestila se Hrvatska Kostajnica. Grad  je to koji je prosječnom domaćem konzumentu vijesti obično znan po udarcima prirode zbog kojih je, na žalost, u posljednje vrijeme previše često punio novinske stupce i udarne termine televizijskih emisija: poplave, klizište, potres. Doduše, ima i onih koji, kad se spomene Kostajnica, pomisle na Kestenijadu, koja bi se, by the way, trebala održati i ove godine, i miris pečenog kestena zagolica im nosnice – naša verzija kolačića Madeleine.

Ovo, srećom, nije sve na što spominjanje Kostajnice asocira. Jednom je Đuro Tadić, čovjek koji diše kulturu, rekao kako bi želio da putnici namjernici nakon posjete Kostajnici pored kestene sa sobom ponesu ‘Liriku’ ili ‘Zaljubljenu Madonu’ Milivoja Cvetnića ili bilo koju dobru knjigu. Naime, Hrvatska Kostajnica je grad u kom se celebrira pisana riječ, a mnogom mladom pjesniku na početku književnog puta zaiskri oko na spomen njenog imena i ona/on odmah pomisli na književnu manifestaciju Kostajnički pjesnički susreti ‘Milivoj Cvetnić’, koji se ovog petka, 17. rujna, održavaju po 13. put.

Manifestacija nosi ime pjesnika Milivoja Cvetnića, rođenog 19. ožujka 1921. u Kostajnici. Milivoj je dugo vremena javnosti bio potpuno nepoznat kao pisac iako je počeo pisati još u gimnaziji. Njegov je životni put prekinut 26. prosinca 1944. kada je kao partizan poginuo u blizini Cazina. Milivojeva je obitelj sačuvala njegovu ostavštinu u obliku rukopisa i pohranila je u obiteljskoj kući u Kostajnici. Za vrijeme Domovinskog rata kuća je devastirana, ali kada se nakon Oluje obitelj Cvetnić vratila u Kostajnicu u njoj su pronašli kutiju s Milivojevim rukopisima.

Ponekad se mora dogoditi čudo da bi postali svjesni kakvo nam je blago tako reći pred nosom. Tako se i Kostajnici dogodilo čudo i Milivojevo književno blago izronilo je na svjetlo dana. Petar Gudelj nazvao je ostavštinu Milivoja Cvetnića „pjesničkom ponornicom koja je 62 godine skrivena i bez čitatelja tekla podzemljem te nakon tolikih godina, čudom sačuvana i objavljena, potekla prema svima nama“.

Ovdje priči nije kraj. U Kostajnici okupio krug ljudi, zaljubljenika u pisanu riječ, koji su osnovali Društvo ljubitelja knjige ‘Milivoj Cvetnić’. Društvo je počelo organizirati pjesničke večeri a one su ubrzo prerasle u manifestaciju koju podupiru naši veliki pjesnici poput Petra Gudelja, Mile Stojića, Enesa Kiševića i drugih. Društvo svake godine raspisuje natječaj i dodjeljuje nagradu mladim pjesnicima koja im omogućava doživjeti ono što je Milivoju bilo uskraćeno: primiti u ruke svoj tiskani prvijenac.

Sandra Tribuson, Tamara Bakran, Ivona Aviani, Jakov Skok, Alen Tomić, Matija Perković, Roberta Nikšić, Tino Deželić, Ivana Perica, Sanja Bužimkić, Antonio Karlović, Tina Čatlaić, Paula Jurić Tilić dosadašnji su laureati Književne nagrade Milivoj Cvetnić.

I ove će se godine u Hrvatskoj Kostajnici okupiti ljubitelji književne riječi na manifestaciji što pršti toplinom srca. U godini, što je proglašena Godinom čitanja i u kojoj se obilježava 100-ti rođendan Milivoja Cvetnića, održat će se promocija dviju knjiga i to one lanjske pobjednice Paule Jurić Tilić, ‘Krug života’ te ovogodišnje pobjednice Lee Čorak, ‘Šetnja šarenilom’. Recenzent obiju knjiga je Enes Kišević.

Što reći na kraju već da i ja, eto, ‘spremam svog mrkova’…

Vidimo se u petak navečer u 19 sati u Hotelu Central u Kostajnici!

Aleksandar Olujić