Noćni potres pred kišu

Autor: Miroslav Šantek

***

U dva ujutro Petrinja je mrtva. Spava. Nema znakova života. Nekog tuluma, fešte… Što od korona mjera, što od siromaštva koje je puno mladih zauvijek odvelo iz ovog starog grada u tuđinu. Ali i od potresa koji ju je razorio a nitko ju ne popravlja. Prođete li s prvim ozbiljnijim mrakom gradskim ulicama kad gazde rijetkih kafića koji uopće rade kažu: ajmo raja, fajronat, grad jednostavno umre do jutra. Tek ponekad ga probudi neželjeni vrag ispod zemlje.

***

Nesnosna vrućina je počela popuštati. Velika, najavljena promjena vremena je dolazila, vjetar se pojačavao, temperatura spuštala. A onda je grunulo. Tutnjilo je ispod mog kreveta, a zidovi su pokušavali izdržati udar. Osjećaj je uvijek sličan – kao da se kuća ruši. Taj glavni udar traje nekoliko sekundi. Brzo dođe, srećom, brzo i nestane. Nije mi se dalo ustajati iz kreveta. Vidio sam da je kuća izdržala i da je ova trešnja bila prilično ozbiljna. Onako, u mraku, reklo bi se oko “petice”. Potres je probudio pse koji su počeli lajati kroz noć. I moju susjedu koja je izašla u dvorište i s nekim telefonski razmjenjivala potresne dojmove. Mobitelska potresna aplikacija koju od onog nesretnog 29.12. ima instaliranu većina Petrinjaca je pokazala magnidutu od 4,8 po Richteru. Okrenuo sam se na drugu staranu i zaspao. Čuo sam kako lagano dolazi kiša. I znao sam da će ujutro brojka biti manja.

***

Noćas, 17. kolovoza 2021. godine u 1 sat i 58 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te okolici Zagreba – piše na službenoj stranici seizmološke službe pri geofizičkom odsjeku PMF-a.