Autori projekta ‘Nestale države’ dolaze u Dubrovačke knjižnice

Hrvatsko-talijanski par predstavlja vodič o Mletačkoj Republici, prvi iz serije ”Nestalih država”

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Ljeto u knjižnici održat će se predstavljanje knjige Vodič o Mletačkoj Republici, prve knjige iz serije “Extinguished Countries” (Nestale države) – vodiča kroz države koje više ne postoje, autora Giovannija Valea, talijanskoga novinara i dopisnika iz Zagreba za talijanske i francuske novine. Predstavljanje će se održati u ljetnikovcu Skočibuha (Ul. Anice Bošković 28), u ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. u 19 sati.

Prevoditeljica Ivana Pogačić i novinar Giovanni Vale, projekt su pokrenuli prije dvije godine, a sastoji od serije turističkih vodiča kroz države koje više ne postoje. Extinguished Countries zamišljen je kao prva serija putopisa. Cilj je čitatelje povesti na put kroz prošlo vrijeme, u izgubljena kraljevstva, republike i carstva, u potrazi za običajima, specijalitetima, arhitekturom ili riječima koje dijelimo s našim bližim susjedima, ili pak onim daljim ali s kojima smo nekoć bili povezani.

Prva knjiga u seriji putopis je po Mletačkoj republici, tisućljetnoj državi koja je nestala 1797. godine. Knjiga je rezultat više od 400 intervjua s povjesničarima, lingvistima, brodograditeljima, vrhunskim kuharima ili jednostavno lokalcima koji su podijelili priče svojih regija i gradova, recepte, legende i tradicije iz tog doba koje raslojavaju bogato kulturno nasljeđe koje dijeli sedam zemalja koje su nekoć bile dio Mletačke republike (Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka i Cipar) uz mnoštvo fotografija te mapa i ilustracija. Jedan je od ciljeva putopisa i ojačati važnost i vidljivost kulturnog nasljeđa i baštine u interpretaciji vlastitih identiteta i poimanju sadašnjosti koja je splet raznih okolnosti iz prošlosti.

Knjiga je objavljena na talijanskome i engleskome jeziku te će se moći i kupiti na događanju.

Autor je Giovanni Vale ( 1987.), novinar s dugogodišnjim iskustvom, dopisnik iz Zagreba za talijanske i francuske medije (Il Piccolo, La Croix, RSI, Osservatorio Balcani itd). U 2020. Vale je osnovao izdavačku kuću Paper Boat Stories d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Projekt je inicijalno financiran sredstvima prikupljenima u vrlo uspješnoj crowdfunding kampanji u ožujku 2020. te je uspješno realiziran i isporučen svim podržavateljima, što dokazuje iskustvo u upravljanju projektom. Vale priča talijanski, hrvatski, engleski i francuski.