Bijeg u plavi san na javi

Autorica teksta i fotografija: Maja Šiprak

Kad u sebi poželite probuditi malo avanturističkog duha, sa prstohvatom glamura, idealno rješenje pruža bijeg u plavetnilo jadranskog mora i čarobnu čipku njegovih otoka. Kao odmak od svakodnevnice, stresa od covida, malo odabrano društvo: Ante, Marko, Darko, Zdravko, Lucija, Ivana, Dragana, Draženka i Maja, dopustili su si bijeg jedrilicom i uputili se na plovidbu i razgledavanje Milne na Braču, grada Visa na Visu i Kornata.

Spremni za isplovljavanje

Jedrilica koja će nam slijedećih dana biti dom je prekrasan katamaran Lady Amanda u vlasništvu byGrace yachts and accomodation. Inače, osnivači tvrtke su Hanno i Amanda, veliki zaljubljenici u Hrvatsku, a osobito u Split, i njihova je poslovna vizija pružanje posebnog, nezaboravnog  i potpunog iskustva posjetiteljima Središnje Dalmacije kroz boravak u staroj jezgri Splita u kombinaciji sa jedrenjem predivnim Jadranom. Kad svemu tome dodate kapetana/skipera Antu Špoljarića sa petnaestogodišnjim iskustvom u jedrenju koji na vrlo profesionalan, jednostavan i nenametljiv način organizira boravak na katamaranu, upoznaje goste sa kulturom plovidbe morem i suživotu na brodu, u potpunosti prilagođen svačijim željama dobar provod i avantura mogu početi.

Naš skiper Ante

Život na katamaranu Lady Amanda, djeluje pravednije i poštenije. Toliko je dojmljiv da je teško pronaći adekvatne riječi kojima bi se moglo opisati smještanje gostiju u pet luksuznih kabina, koje plijene svojim izgledom a opremljene su tako da pružaju pun komfor. Svaka kabina ima svoju zasebnu kupaonicu, izuzetno udoban ležaj, osvjetljenja, priključke za mobilne telefone itd..  Salon/kuhinja, gornja i donja paluba, krma i prova prilagođene su gostima tako da svatko od deset ljudi u svakom trenutku može pronaći malo privatnosti za sebe. Jednostavno rečeno – katamaran funkcionira kao da živite u potpuno opremljenom apartmanu, samo što ste u ovom slučaju okruženi plavetnilom i raskoši naše jadranske obale, razvijenim jedrima i vjetrom u kosi.

Nakon isplovljavanja iz Kaštel Gomilice uputili smo se put otoka Brača, točnije u Milnu. Milna je najbolja prirodna luka na zapadnom dijelu otoka, koja je još u vrijeme Dioklecijana pružala utočište brodovima, obzirom da je jedna od najzaštićenijih uvala, a samim tim omiljena među nautičarima. To je skladno malo mjesto baroknog urbanizma.  Osim toga Milna nudi pregršt caffea i restorana gdje se mogu isprobati delicije otoka.

Milna

Kad uplovljavate u Milnu, prvo što uočavate je podosta usidrenih jedrilica, jahti i brodova, obzirom da je ona najzaštićenija bračka luka. Obalu krasi niz kamenih kućica koje su uglavnom vlasništvo brodovlasnika i kapetana iz samog mjesta. No, većina ih izgleda zapušteno i djeluju pomalo neuređeno. Ono što se izdvaja je crkva sa tipičnim dalmatinskim zvonikom i nju prvu uočavate prilikom uplovljavanja.

Mjesto odiše mirom, jednim finim štihom mistike i povratka u prošlost. Sve je pomalo usporeno, nema žurbe, strke, buke i galame. Zatvoriti oči u nekom od ponuđenih caffe barova i prepustiti se mirisima crnike, nameće se kao najlogičniji izbor.

Vis

Kad pristanete na Vis dočeka vas dah vremena koje naoko stoji, tiho, usporeno, kao da je doista neko drugo vrijeme. Grad je zadržao svoj mediteranski šarm i život bez stresa i gužve. U blizini samog mjesta nalaze se pješčane i šljunčane plaže (Parja, Rogačić, Mala Svitnja, Vela Svitnja). Brojni arheološki ostaci koje možete posjetiti: crkva Sv. Jurja- zaštitnik Visa, ruševine grada opasane zidinama, nekropole Martvilo i Vlaška njiva, ostatci rimskog kazališta na kojima je sagrađen franjevački samostan i mnoge druge.

Kako je još uvijek predsezona, ostali smo zakinuti za degustaciju domaćih delicija u vidu „viške pogače“ ili „croasanta“ koje peku domaćini i prodaju ispred svojih kuća. Ali je zato restoran „Pojoda“ u potpunosti opravdao titulu nezaobilaznog za posjetiti kad vas put nanese na otok Vis. Od biranih jela, pripremljenih domaćim dalmatinskim receptima, gosti mogu  između ostalog kušati i domaći viški Plavac, ili pak Bugavu ili Vugavu – bijela viška vina.

Lady Amanda u uvali Opat

Uvala Opat podno istoimenog brda na samom jugoistoku otoka Kornata. Vrh Opat prepoznatljiv je izgledom po kojem je i dobio ime jer sliči na obrijano tjeme s vijencem kose, što se nekad zvalo tonzura i označavalo pripadnost svećeničkom redu u kršćanstvu. Opat je prepun kadulje koja se posvuda plavi, što cijeloj slici poluotoka daje bajkovit izgled spoja bijelog kamena i plavog cvijeta kadulje sa ponekim zelenim grmom. U samoj uvali smještena je i čuvena Konoba Opat koja slovi kao jedno od najboljih kornatskih gastro odredišta, posebno primamljiva jedriličarima.

Vrijeme, nažalost, brzo leti i naša se „đita“ učas približila kraju. Teška se srca opraštamo s Lady Amandom, plavom pučinom i vjetrom u kosi.

Još samo zagrljaj za kraj.

 

Jedna misao o “Bijeg u plavi san na javi

  1. Divno iskustvo, topla preporuka svima koji mogu izdvojiti novac i vrijeme za ovakav odmor.

Komentari su zatvoreni.