Krešimir Magdić: Kolendarski puti

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, skladatelj i dirigent Krešimir Magdić održao je, 14. prosinca 2020. u Saloči od zrcala, predavanje pod naslovom ”Kolendarski puti”. 

Tom prilikom Magdić je govorio i o kolendama i božićnim pjesmama koje je obradio u svojoj knjizi ”U sej vr’jeme godišta”. Predavanje je snimljeno i bit će objavljeno na YouTube kanalu Dubrovačkih knjižnica u četvrtak, 24. prosinca 2020., u 10 sati (poveznica na predavanje https://youtu.be/BmzxoPLHBqc).

Kolende su običaj glazbeno-kulturnog obilježavanja sakralnih blagdana u priobalju, ali u Dalmaciji su manje poznate i kao književna vrsta u hrvatskoj književnosti ranije i kasnije dobi.  Magdić je govorio o obredu kolendavanja koji se od 13. stoljeća bilježi u Dubrovniku. Od prvoga dubrovačkog statuta, pa sve do danas neprekidno se održava taj kolendarski običaj. On nije jedinstven niti poseban samo za naš kraj i Hrvatsku, već i ostali svijet gdje  je kršćanstvo zaživjelo. Međutim, kako kaže gospar Magdić, u našem podneblju je vrlo specifičan jer se kolendavanje i ‘kolendanje’, po dubrovački, vrši po melodijama i s tekstovima koji su vrlo inventivni i različiti od mjesta do mjesta. Jedino u užem dubrovačkom kraju postoji melodija koja je od 19. stoljeća do danas identična s malim inačicama i varijantama.

Magdić je u doticaj s kolendama došao u najranijem djetinjstvu kad se preselio iz Zagreba u Dubrovnik na Gornji kono, gdje se zajedno s djecom Konala susreo s običajima kolendavanja te je rano počeo svirati violinu. Istaknuo je kako to tada još nije bio običaj svjetovne naravi, jer u to vrijeme taj je običaj bio usko vezan uz blagdane Božića i Nove godine. Magdićevo prvo pisanje aranžmana bilo je 70-tih godina kad je dobio priliku na poziv HRT-a nastupati s klapom Maestral, a proglašeni su i pobjednicima na Omiškom festivalu. Tada su zajedno s Ibricom Jusićem zapjevali dubrovačku kolendu.

Krešimir Magdić, rođen u Zagrebu 1952. godine, 1960. seli se s obitelji u Dubrovnik gdje nakon završene Srednje i Više pomorske škole stiče stručni naziv inženjera pomorsko-nautičke struke, usporedno s navedenim izučava violinu u klasi prof. Žarka Grega u Umjetničkom školi Luke Sorkočevića, a potom završava prvi stupanj i apsolvira drugi stupanj studija Violine i glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdravka Cobenzla. Od 1978. do 1993. ravna glazbenim sekcijama Folklornog ansambla Linđo u Dubrovniku. Od 1994. stalno je zaposlen na radnom mjestu viola-tutti u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, te narednih desetak godina honorarno obnaša posao urednika narodne glazbe na Hrvatskom radiju. Od 1994. godine dirigent je tamburaškog zbora na svečanim božićnim bogoslužjima u dubrovačkoj crkvi Svih Svetih – „Domino“. Osnivač je i voditelj klapa „Maestral“ (1969. – 1978.), Linđo „N“, (od 1978. – 2010.) te Ansambla za hrvatsku ranu glazbu „Cappella Ragusina“ (od 1983. – 2010.). Aktualni je glazbeni voditelj klapa „Oštro“ (od 2004.) i „Subrenum“ (od 2009.). Pristuan je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i dobitnik brojnih festivalskih nagrada. Član je više strukovnih udruga i društava i dobitnik više strukovnih i društvenih priznanja. Za svoj cjelokupni rad Krešimir Magdić je 2008. godine odlikovan „Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića“.