Otvorena virtualna izložba Dubrovačkih knjižnica ‘Ivo Vojnović: Pisma Emki’

Dubrovačke knjižnice su objavile kako je od 1. prosinca 2020. otvorena virtualna izložba „Ivo Vojnović: Pisma Emki“.

Radi se o izboru iz Vojnovićeve prepiske s gospođom Emkom Krstelj, njegovom dugogodišnjom prijateljicom. Bračni par Krstelj spadao je u krug Vojnovićevih najbližih prijatelja još od 1915. kad su se Ivo Vojnović i Ivo Krstelj sprijateljili u šibenskom zatvoru igrajući tresetu. Emka je sačuvala sva Vojnovićeva pisma, dok se njezina pisma Ivu nažalost nisu sačuvala. Zbirka korespondencije Iva Vojnovića broji ukupno 44 pisma, 42 dopisnice, 16 posjetnica, 11 fotografija, 8 cedulja, 2 brzojava, 2 tiskanice i jednu javnu zahvalu. Ova kolekcija privatnih pisama, razglednica i fotografija čuva se u Zbirci korespondencije Znanstvene knjižnice Dubrovnik već gotovo 80 godina.

Pisma Emki – Nica, balkon

U suradnji s Google Cultural Institutom Dubrovačke knjižnice odlučile su prezentirati dio te iznimno zanimljive zbirke u prvom redu mlađim generacijama, kao i međunarodnoj javnosti koja nije upoznata s likom i djelom Iva Vojnovića.

– Sigurni smo kako će i naši članovi i sugrađani otkriti ponešto nepoznato o životu Iva Vojnovića – poručuju iz Dubrovačkih knjižnica.

Izložbu su realizirali: voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž, restaurator Robert Kralj, informatičari Marijana Krilanović i Vlaho Bazdan.

Izložba je dostupna na platformi Google Cultural Institute na sljedećim poveznicama:

https://artsandculture.google.com/story/7gXRssp3s38g0Q  (hrvatski)

https://artsandculture.google.com/story/7gXRssp3s38g0Q?curator=true&hl=en  (engleski)

Pisma Emki – Nica, Ivo – balkon