Dodjela bespovratnih EU sredstava za realizaciju projekta Etnografskog muzeja za rekonstrukciju objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici

„Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“, bila je tema tiskovne konferencije održane u ponedjeljak.  Etnografski muzej je korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a Grad Zagreb je osnivač Muzeja i partner u projektu.


Ravnateljica Etnografskog muzeja dr.sc. Goranka Horjan istaknula je kako je projekt inovativan i globalno relevantan, jer se oslanja na trendove kojima se muzeji i gradovi u cijelom svijetu povezuju u sinergiji mekanih aktivnosti povećavajući kvalitetu života građana što je važan koncept razvoja temeljen na utjecaju na ponašanje stanovnika putem različitih modela koji imaju presudni učinak na oblikovanje ideja, znanja, vrijednosti i kulture. Dodala je kako je umrežavanje bitna karakteristika toga koncepta pa je središnji model Projekta ostvarenje participativnog odnosa s različitim dionicima u UAZ. Naime, obnovljeni prostori neće samo pridonijeti urgentnim potrebama Etnografskog muzeja za smještaj muzejske građe već će se opremom radionica i oblikovanjem kompleksnog baštinskog programa uspostaviti jedinstveni referentni centar za tradicijsku kulturu i kulturnu antropologiju u UAZ.

Ugovor je potpisan 10. ožujka 2020., a naknadnim dodatkom ugovora utvrđeno je vrijeme realizacije projekta od 10. ožujka 2020. do 15. kolovoza 2022. Projekt će se realizirati u suradnji s Gradom Zagrebom kao partnerom. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 41.169.216,74 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 40.709.216,74 kuna. Odobrena bespovratna sredstva iznose 34.602.834,20 kuna, dok će ostatak investicije financirati Grad Zagreb.

Zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević naglasila je kako su se u proteklom vremenu, a zahvaljujući djelatnicima ustanova u kulturi koje su u vlasništvu Grada Zagreba, arhitektima, projektantima te stručnim ljudima iz segmenta muzeologije skupljala znanja i iskustva što je rezultiralo kvalitetnim i vrijednim projektima ukupne investicije preko 500 milijuna kuna kojima će se oplemeniti kulturna ponuda Zagreba te ga još bolje pozicionirati na kulturnoj karti Europe. Jedan od takvih projekata je i projekt Etnografskog muzeja koji se danas predstavlja javnosti.

ŽELJKO KRZNARIĆ