Vesna Škare Ožbolt: U SUSRET ZAGREBAČKIM IZBORIMA

Autorica: Vesna Škare Ožbolt

Zagrepčani! Koliko Richtera treba da se probudite?

Ovih dana puni su mediji Milana Bandića i poruka vraća se prerano otpisani gradonačelnik u predizbornu utakmicu i ima potpuno izvediv plan za pobjedu na predstojećim lokalnim izborima. Navodno je već obišao svih 218 mjesnih odbora. Traži glasove za prvi krug, a onda navodno računa u drugom krugu na glasove HDZ-a ili veliki ostanak birača kod kuće kao na prošlim izborima. Citiraju se po medijima izjave anonimnih Bandićevih suradnika koji uvjeravaju javnost kako ga pravosudne afere više ne brinu jer Afera Agram, Krašograd, Čistoća, Nadstrešnice, Bundekfest su na sudovima toliko uspješno razvučene da nije realno ovakvim tempom uopće doći do prvostupanjske presude do datuma održavanja lokalnih izbora.

Netransparentno poslovanje, davanje poslovnih prostora bez natječaja, zapošljavanje rođaka i prijatelja, davanje građevinskih poslova samo kumovima, sigurno je stvorilo interesnu bazu glasača Milana Bandića za ostanak na vlasti.

Činjenica ogromnog manjka u gradskoj blagajni od preko milijardu kuna u proračunu Grada Zagreba krajem 2019.godine previše ga ne brine. Na obnovi od potresa ozbiljno nije ni počeo raditi, a i neće jer će to područje (za koje grad nema novaca) pokriti država i sami građani.

Bandić je već po mjesnim odborima obećao puno malih komunalnih radova. Vodi sa sobom pročelnike koji pišu probleme i odmah izvršavaju sve što Bandić obeća. Proračunska rupa će produbiti, ali koga briga ako se dobije još jedan mandat.

Na sve kritike odmahuje rukom i računa na malu izlaznost građana, na opći loš dojam o političarima- svi su isti i na veliki broj kandidata na desnom spektru jer Bandić od izlaska iz SDP-a računa samo na glasove desno od centra. Više kandidata na desnom spektru ne može mu naškoditi jer on za razliku od svih drugih ima novce, ima infrastrukturu ima svoje vjerne sljedbenike koji hodaju za njim i tako može kupovati glasove za još jedan mandat.

Koji je jedini lijek protiv lošeg gradonačelnika, ogrezlog u aferama, korupciji  i svemu negativnom što politika nosi? Samo jedno – velika izlaznost na izbore i glasanje protiv ovakvog dvadesetgodišnjeg načina vladanja gradom Zagrebom!

 

Vesna Škare Ožbolt  (Osijek, 1961.)

Obrazovanje:
U rodnom Osijeku završava osnovnu i srednju te pohađa glazbenu školu, da bi po završetku srednje škole upisala studij prava. Nakon završene prve godine u rodnom gradu studij nastavlja na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje 1985. diplomira. 1990. godine polaže Državni, a četiri godine poslije i Pravosudni ispit te na Sveučilištu u Zagrebu završava postdiplomski studij iz kaznenog prava. 2019. doktorira na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na temi menadžmenta u pravosuđu, prvoj takve vrste u Hrvatskoj

Karijera:
Nakon završetka studija vraća se u Osijek i radi kao pripravnica na Okružnom sudu u Osijeku. Životni put ponovo je vodi u Zagreb, te od 1987. do 1990. radi kao savjetnica za inozemni protokol Izvršnog vijeća Sabora SRH. Početkom 90-ih zapošljava se u Ministarstvu vanjskih poslova i radi na otvaranju Ureda RH u Stuttgartu i Münchenu. 1991. počinje raditi u Uredu predsjednika Republike Hrvatske kao osoba za odnose s javnošću i glasnogovornica.
Od 30.11.1995. bila je članica Predsjedničkoga vijeća zadužena za pregovore s misijama Ujedinjenih naroda i za pregovore s pobunjenim Srbima, a od 1995. pa do 1997. rukovodi procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja gdje je bila predsjednica Nacionalnog odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratno stradalim područjima RH. Uz to, bila je članica Državnog povjerenstva za uspostavu ustavnopravnog poretka RH na područjima Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. U to vrijeme postaje i potpredsjednica HDZ-a. Od 14.10.1998. do 30.4.2000. godine obnaša dužnost savjetnice Predsjednika RH za politička pitanja. Ujedno bila je i predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog informativno-kulturnog zavoda, a od 1.6.2000. postaje članica Vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije.
Nakon što je 2000. godine Stjepan Mesić izabran za predsjednika Republike Hrvatske, na osobni je zahtjev razriješena dužnosti savjetnice Predsjednika RH za politička pitanja, kao i dužnosti zamjenice predstojnika Ureda Predsjednika RH.
Na Parlamentarnim je izborima 2000. godine izabrana u Sabor na listi HDZ-a, no zajedno s Matom Granićem i drugim članovima HDZ-a nezadovoljnima zbog korupcijskih afera i politike stranke osniva stranku Demokratski centar. te godine postaje predsjednica Kluba zastupnika, a iduće godine i čelnica DC-a. Saborskom zastupnicom po drugi put postaje 2003. godine te od prosinca 2003. do veljače 2006. godine obnaša dužnost ministrice pravosuđa u Vladi RH. Nakon sukoba s Ivom Sanaderom izlazi iz Vlade i vraća se u Hrvatski sabor te do kraja 2007. obnaša dužnost saborske zastupnice.
U Sabor se vraća 2014. godine kada je prema koalicijskom sporazumu između njezine političke stranke, DC-a, i HDZ-a odlučeno da će prvu polovinu mandata osvojenog u VI. izbornoj jedinici odraditi članica HDZ-a Ivanka Roksandić, a nakon toga dio će odraditi Vesna Škare – Ožbolt.
U dva navrata (od 2006. do 2009., te od 2010. do 2013. godine) obnašala je dužnost predsjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, a od 2008. godine profesionalno je angažirana odvjetnica s uredom u Zagrebu.

Nagrade i priznanja:
1998. godine proglašena je Ženom godine, a 2011. primila je Nagradu “Svetozar Pribičević” koju joj je dodijelilo Srpsko narodno vijeće za njezin doprinos mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Odlikovana je i Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom hrvatskog trolista i Redom Ante Starčevića. Primila je i Spomen medalju “Vukovar”, kao i Spomenicu domovinske zahvalnosti.

 

Napomena: Svi stavovi i mišljenja izneseni u članku osobni su stavovi i mišljenja autora istog i ne moraju nužno izražavati stavove redakcije.