Virtualna humanitarna utrka ‘To nisu samo ženske stvari’

„TO NISU SAMO ŽENSKE STVARI“ – virtualna utrka i jedinstveni Survivor ruksak omogućit će psihološku pomoć ženama oboljelim od raka

Građani koji se humanitarnim prilozima odazovu akciji dobit će praktičan ruksak simboličnog naziva „Survivor bag“, a prihod od uplata bit će usmjeren za pružanje stručne psihološke pomoći ženama oboljelim od malignih bolesti. Središnje događanje je virtualna utrka 3. listopada, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

Brojna istraživanja i dosadašnja iskustva iz kliničke prakse ukazuju da oko 30 posto onkoloških bolesnika tijekom liječenja raka ima značajnih psihičkih teškoća u nošenju s dijagnozom i nuspojavama liječenja. Zbog činjenice da stanje visokog psihološkog stresa umanjuje ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika, pored terapije lijekovima, primjerena skrb treba uključivati i suportivno liječenje u vidu stručne psihološke pomoći.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena te je treći uzrok smrti u ženskoj populaciji u Hrvatskoj. Od raka dojke u današnje vrijeme sve češće obolijevaju i žene mlađe dobi, no ako se bolest na vrijeme  dijagnosticira i ispravno liječi kod više od 90% oboljelih može se izliječiti.

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije tipično ženskih karcinoma te pružanja sveobuhvatne podrške oboljelim ženama, udruga Sve za nju treću godinu za redom organizira humanitarnu akciju u kojoj se do 5. studenoga prikupljaju sredstva za pružanje stručne psihološke pomoći ženama oboljelima od raka. Povodom nadolazećeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke 3. listopada, kao središnje događanje akcije, održat će se virtualna utrka. Prijave traju do 25. rujna, a u utrku se mogu uključiti žene i muškarci svih dobi, trkači ili rekreativci. Više informacija o utrci na http://www.svezanju.hr/utrka/

 

Humanitarnim prilozima u iznosu od 100 kuna svi koji se odazovu akciji dobivaju ruksak simboličnog naziva „Survivor bag“, a kako je moto akcije „bolest žene nije samo ženska stvar“, posebno se pozivaju muškarci da se kao podrška uključe u akciju. Startninu za sudjelovanje u utrci kao i donaciju humanitarnih priloga građani mogu uplatiti putem posebnog humanitarnog računa „To nisu samo ženske stvari“, otvorenog kod Zagrebačke banke, IBAN: HR3623600001502785802.

Cjelokupan prihod od uplata ide u humanitarne svrhe za pružanje stručne psihološke pomoći oboljelim ženama.

Rak ne pogađa samo oboljelu osobu, nego čitavu obitelj pa psihološke posljedice koje donosi bolest, pored oboljele, osjećaju i njoj bliske osobe. Svjesni kako je mentalno zdravlje važan faktor u svim fazama borbe protiv raka, u udruzi Sve za nju o psihičkom zdravlju žena oboljelih od raka iskusni psiholozi i psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom brinu već punih deset godina. Tijekom tog razdoblja psihološku podršku primilo je više od 1.830 oboljelih žena i članova njihovih obitelji. Samo u ovoj godini provedeno je više od 1.000 stručnih savjetovanja za oko 180 žena i članova njihovih obitelji, a kako bi Centar za psihološku pomoć mogao pružiti podršku većem broju žena, cilj je osigurati dodatna sredstva koja bi omogućila stručnu psihosocijalnu podršku za dodatnih 50 oboljelih žena i 250 stručnih psiholoških savjetovanja.