Četiri saksofona Papandopulo kvarteta u nedjelju u Kneževu dvoru

0

Dubrovnik – Jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava Papandopulo kvartet nastupit će u nedjelju, 16. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara i izvesti zanimljiv repertoar sačinjen od „željeznog“ repertoara za saksofon kvartete, ali i djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Kvartet čine četiri hrvatska saksofonista: Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon), redom diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa, a 2013. godine uzimaju ime Papandopulo kvartet.

Kvartet, specijaliziran za izvođenje hrvatske glazbe, naročito suvremene, ovaj put izvest će i „željezni“ repertoar kvarteta saksofona u koji spada i djelo francuskog skladatelja Quatuor Pierre-Max Duboisa, a tom repertoaru dodati će i skladbu Tintamarre francuskog skladatelja Régis Campoa. Izvest će i Tri scene svog člana i skladatelja Gordana Tudora kao i za klavir izvorno napisane Tri studije jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, u aranžmanu Ivana Batoša za četiri saksofona. Moći će se čuti i Petrichor dubrovačkog trubača i skladatelja Petra Obradovića, a koncert će zaključiti izvedba Rossini per quatro Giachina Rossinija u aranžmanu Gaetana Di Bacca. Radi se o temama iz opera Seviljski brijač, Kradljiva svraka, Talijanka u Alžiru i Semiramida te iz pjesme-tarantelle La danza, koje će rasplesano zaokružiti program.

Nastupi Papandopulo kvarteta redovito su praćeni odobravanjem publike i pohvalama kritike, a održali su preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te su redoviti gosti na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji. Godine 2013. objavili su album Papandopulo u izdanju Croatia Recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu te se nekoliko godina nalazio na ljestvicama najprodavanijih albuma klasične glazbe u Hrvatskoj. Prošle godine u lipnju dodijeljena im je Diploma Milka Trnina, a nedugo nakon toga osvojili su i prvu nagradu – Grand Prix na međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od 40 komornih sastava. Osim prve nagrade u kategoriji profesionalnih komornih sastava osvojili su i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award, a kao pobjednici imali su čast nastupiti u dvorani Berlinske filharmonije.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here