U ponedjeljak prva premijera dramskog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara: ‘Mara i Kata’

Prvi premijerni dramski naslov 71. Dubrovačkih ljetnih igara „Mara i Kata“, autorski projekt Saše Božića u suradnji s Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom, na programu je u ponedjeljak, 20. srpnja s početkom u 21.30 sati u Kazermi pod Svetom Marijom.

„Mara i Kata“ naslov je autorskog projekta redatelja Saše Božića koji je nastao u suradnji s dramskim umjetnicama Natašom Dangubić u ulozi Mare i Doris Šarić Kukuljicom u ulozi Kate, a inspiriran je legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika „Na posjedu u kundurica“ te knjigom „Dubrovačke kundurice“ Dese Begović Mrkušić, no na 71. Igrama Mara i Kata počinju tamo gdje originalna radio snimka završava.

– U predstavi obrađujemo tri razdoblja, sadašnjost i 2020. godinu s kojom počinjemo, zatim 2000. godinu koja se zapravo referira na devedesete, poslijeratnu privatizaciju, uništavanje tvornica i dubrovačke industrije, rasprodaju nekretnina. To su kratke scene, isprekidane stereotipnom dubrovačkom glazbom, odnosno nekim poznatim dubrovačkim glazbenim hitovima. Onda odlazimo u daleku budućnost, u 2040. godinu. Ono što smo uzeli kao konstantu u cijelom tom razdoblju je gubitak stanovnika. Počinjemo s time da 2020. ima još 500 građana u Gradu unutar zidina pa se vraćamo u devedesete kako bismo pronikli u uzrok svega toga. A 2040. Mara i Kata ostaju jedine stanovnice Grada. To je taj apsurd u vremenu – naglasio je koautor i redatelj predstave Saša Božić.

„Analitičarke“ iz dvorišta, Mara i Kata, britko se i ekspresivno osvrću na sve; od trenutnog političkog stanja u Lijepoj našoj, preko afitavanja pa sve do toga koji ih turisti najviše gustaju. Ovaj dubrovački tandem ne prestaje kritizirati sve i svakoga svojim specifičnim humorom, tempiranim komičnim obratima, originalnim jezikom i apsurdnim prevrednovanjem pojma mudrosti svakodnevnice.

Zbog velikog interesa publike, uz prvotno planirane četiri, dodane su još četiri izvedbe za koje su ulaznice također rasprodane u kratkom roku. Nakon premijerne izvedbe u ponedjeljak 20. srpnja, predstava je na programu 21. srpnja s početkom u 21.30 sati, 22. srpnja u 21 sat i 23 sata te ponovno 3. i 4. kolovoza u 21.30 sati te 5. kolovoza u 21 i 23 sata.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.