DJEČJI FESTIVAL TOBOGAN EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

KREĆE TOWER CIRKUS TOBOGANIUS – PET DANA CIRKUSKE ZABAVE U GRADSKIM KVARTOVIMA

Dječji festival Tobogan Europske prijestolnice kulture u suradnji s Tower Centrom Rijeka donosi novi program uličnih zabavljača – putujući Tower Cirkus Toboganius. Radi se o pet dana cirkuske zabave i akrobacija, gdje veseli zabavljači šarenim vozilom putuju po gradu i posjećuju gradske kvartove: Pećine, Kozalu, Drenovu, Zamet, Krnjevo, Krimeju, Škurinjsku Dragu i centar grada.

Svoj prvi nastup putujući Tower Cirkus Toboganius imat će u nedjelju, 19. srpnja od 20.00 do 21.30 sati na istočnom dijelu krova Tower Centra Rijeka.

Cirkuske točke izvode: Marko Klaun, cirkuski umjetnik i ulični zabavljač Emilio iz Venezuele, Klaunesa Verna Đumbus te Otto il Bassotto, gospodar balona iz Italije.

Putujući Tower Cirkus Toboganius svoje će nastupe nastaviti i sljedećeg tjedna u večernjim satima, pa je tako ovo veselo društvo u ponedjeljak na Kozali i Drenovi, u utorak na Zametu i Krnjevu, u srijedu na Krimeji i u Škurinjskoj Dragi te u četvrtak na Molo longu.

Detaljni raspored putujućeg Tower Cirkusa Toboganiusa:

19.7.2020., nedjelja

od 20:00 do 21:30, Krov Tower Centra (istočni dio)

Nastupaju: Marko The Clown, Emilio The Balancer Alcantara i Klaunesa Verna Đumbus, Otto il Bassotto

20.7.2020., ponedjeljak 

od 19:00 do 20:00, Kozala, Dječje igralište u blizini MO, preko puta Brodokomerca

od 20:30 do 21:30, Drenova, Dječje igralište Goran, u blizini Doma zdravlja Drenova

Nastupaju: Marko the Clown, Otto il Bassotto

21.7.2020., utorak

od 19:00 do 20:00, Zamet, Trg riječkih olimpijaca (plato ispred Dvorane Zamet)

od 20:30 do 21:30, Krnjevo, Dječje igralište između Kršinićeve ulice i Venuccijevih stuba

Nastupaju: Marko the Clown, Otto il Bassotto

22.7.2020., srijeda

od 19:00 do 20:00, Krimeja, Dječje igralište preko puta Orijentovog igrališta (križanje Mihanovićeve, Kumičićeve i Radničke ulice)

od 20:30 do 21:30, Škurinjska draga, Jelićeva ulica, parkiralište ispred zgrade broj 3

Nastupaju: Marko the Clown, Otto il Bassotto

23.7.2020., četvrtak

19:15 – 21:30 Zatvaranje Tobogana, Molo longo

Nastupaju: Marko the Clown, Klaunesa Verna Đumbus, Otto il Bassoto

O izvođačima Tower Cirkusa Toboganiusa

Klaunesa Verna Đumbus (Nives Soldičić) – cirkuska umjetnica iz Rijeke. Pleše na svili, izvodi akrobacije te uveseljava i male i velike gledatelje. Od 2013. S udrugom Crveni nosovi nasmijava male bolesnike te se redovito educira u međunarodnoj školi humora u Beču. Na Toboganu će pokazati sve najbolje što je tamo naučila.

Otto il Bassotto, Italija – Otto dolazi iz malog grada na jugu Italije, poznatog kao zemlja balona. Zato i ne čudi da je baš ovaj čovjek gumeni balon pretvorio u totalni show program s kojim je proputovao cijeli svijet i osvojio puno nagrada! On je pravi gospodar balona, s gumenim licem i mozgom koji poskakuje, publici predstavlja nevjerojatne komične trikove s balonom, prelazeći granice mogućnosti u čistu maštu.

Emilio The Balancer Alcantara, Venezuela – cirkuski umjetnik i ulični izvođač specijaliziran za disciplinu Rola Bola. Svoje točke balansiranja, žongliranja i komedije izvodio je diljem svijeta. Svoje je vještine usavršavao s Guillermom Rodriguezom, iz cirkusa Circuba u Havani na Kubi, te na međunarodnim cirkuskim konvencijama i radionicama.

Marko the Clown, Kastav  – Marko je klaun s puno kilometara u nogama i rukama. Hoda na štulama, vozi monocikl, vrti vatru i poi… U stvari, nema s čime taj ne može žonglirati! Za tobogan je pripremio posebno interaktivan i zabavan show koji će publika dugo pamtiti.

 

PROJEKCIJA FILMA SLAVNA INVAZIJA MEDVJEDA NA SICILIJU

U nedjelju, 19. srpnja 2020.g. u 18 sati u Ljetnom Art-kinu (Krešimirova 2, Rijeka), u sklopu dječjeg festivala Tobogan Europske prijestolnice kulture, održat će se projekcija animiranog filma Slavna invazija medvjeda na Siciliju.

Slavna invazija medvjeda na Siciliju

Radi se o animiranom filmu namijenjenom starijima od 8 godina, koji prati fantastičnu priču susreta i suživota medvjeda i ljudi. Film je to za sve one koji vole legende i avanture.

Ova priča započinje u davna vremena dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije. Kada lovci otmu medvjedića Tonija, sina kralja medvjeda Léoncea, ovaj u nakani da vrati svoga sina i osigura blagostanje svojem narodu, krene u borbu protiv ljudi. Uz moćnu medvjeđu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, ali nažalost uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Redatelj filma slavni je talijanski ilustrator i stripaš Lorenzo Mattotti, a nadahnuće za ovaj animirani film pronašao je u istoimenoj priči Dina Buzzatija.

Ulaz je slobodan, ali se zbog ograničenih mjesta u kinu gledatelje moli da rezerviraju ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org.

U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina, u 18 sati.

 

PROJEKCIJA FILMA PUTOVANJE JEDNOG PRINCA

U ponedjeljak, 20. srpnja 2020.g. u 21.15 sati na Trgu Matije Vlačića Flaciusa (tzv. Čajnom trgu), u sklopu dječjeg festivala Tobogan Europske prijestolnice kulture održat će se projekcija filma Putovanje jednog princa, za sve one koji vole fantastične avanture i istraživanja, ali uživaju i u umjetnosti animacije. 

Majmun Princ Laurent nasukao se na nepoznatu obalu zemlje Niokous koju, također, nastanjuju stanovnici iste vrste. Princ najprije biva podvrgnut nizu znanstvenih istraživanja koja pokažu da on govori različitim jezikom, a potom mu bude dodijeljena i pratnja, dvanaestogodišnji Tom, koji ga provede po glavnom gradu i okolnoj džungli u kojoj otkriju nepoznat i čaroban svijet.

Putovanje jednog princa posljednji je film svjetski poznatog francuskog majstora animacije koji je prikazan na mnogobrojnim svjetskim filmskim festivalima (Locarno, New York, Rotterdam), a sada ćemo ga imati prilike i pogledati i u Rijeci.

Ulaz je slobodan.

U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija će se održati u dvorani Art-kina Croatia u utorak 21.7. 2020. s početkom u 19.35 sati. U tom je slučaju potrebno rezervirati ulaznice na e-mail: ulaznice@art-kino.org.

Putovanje jednog princa

Najavljena događanje organizirana su uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.