RIJEKA 2020: OTVORENJE BALTHAZARGRADSKOG KUPALIŠTA NA GRČEVU

Danas će, 18. srpnja 2020.g. u 19 sati, na riječkoj plaži Grčevo (Šestica, Pajol) na Pećinama, u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, biti svečano otvoreno Balthazargradsko kupalište.

Riječ je o jednoj od deset instalacija koje se u sklopu programa Lungomare Art, a uz nadzor kustosa Michala Kolečeka, otvaraju na različitim mjestima duž obale u Primorsko-goranskoj županiji. Balthazargradsko kupalište otvara se u suradnji s programom Dječja kuća, a otvorenje je i sastavni dio dječjeg festivala Tobogan, koji je upravo u tijeku.

Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i ostvarile umjetnička djela koja će krasiti prostor plaže Grčevo, a sve u sklopu kolegija Prostorne prakse osnovanog upravo za ovu priliku i financiranog kroz projekt Europske prijestolnice kulture. Mlade umjetnice bile su inspirirane temom Profesora Balthazara pa njihova djela pozivaju na interakciju i igru. Plaža Grčevo, koja je poznata po tome što nije samo mjesto za kupanje, već i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak, sada postaje i službeno gradsko kupalište Balthazargrada.

LA Grčevo – izrada dijela instalacije

Program otvorenja započinje glazbenim nastupom Marina Alvira, iz benda “Marinada” i najrazigranijim kastavskim slikarom Sašom Jantolekom, autorima slikovnice “Barbajol” koja će na plaži biti predstavljena koncertom i ilustracijama. Sastav “Marinada” izvest će pjesme iz slikovnice, pa će tako publika moći čuti kako zvuči njihova vizija dječje glazbe.

Od 19.30 sati slijedi protokolarni dio otvorenja kupališta, nakon čega se, u 20.30 sati sve nastavlja koncertom benda “Marinada”, koji će se predstaviti repertoarom pjesama iz svoje karijere, koja traje već sedamnaest godina, a koju krasi glazbeno eksperimentiranje na razmeđi minimalističke elektronike i akustike.

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci glavni je partner RIJECI 2020 u projektu Balthazargradskog kupališta, a u realizaciji je pomogao i Pajol bar na čelu s Harisom Tančicom.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.