OBJAVLJUJE SE NATJEČAJ ZA NAJBOLJU KRATKU PRIČU ZA MLADE AUTORE I AUTORICE, DO 19 GODINA STAROSTI – FEKP19

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) objavljuju novi natječaj za kratku priču za mlade autore i autorice, učenike osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti –  FEKP19.

FEKP19 želi čuti misli, snove, nadanja i fantazije djece i mladih, u formi kratkih priča te su pozvani svi zainteresirani da napišu kratku priču na temu “Vizije budućnosti”. Žanr biraju sami autori, od kojih se želi doznati kako po njima izgleda budućnost i što nam ta budućnost poručuje ili pak kako u budućnost izgleda njihov život, kvart ili ulica, odnosi s prijateljima, ljubav i rad, svijet u cjelini. Žive li u harmoniji s prirodom i jedni s drugima ili ih muče krize i ratovi? Tko su heroji, a tko novi anti-heroji?

Na natječaj se mogu prijaviti autori koji pišu na BHS-u (jezicima regije), a prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče. Svaki autor može prijaviti najviše tri priče, a uz priču autori moraju dostaviti i kratku biografiju. Priče trebaju biti napisane na računalu, a šalju se isključivo na e-mail adresu contest@europeanshortstory.org uz obaveznu naznaku – za FEKP19.
Uz priču je potrebno poslati i privolu o zaštiti osobnih podataka koja se, zajedno sa svim ostalim uvjetima natječaja, nalazi na web stranici rijeka2020.eu.

Najbolje priče bit će predstavljene na Festivalu Europske kratke priče u Rijeci, jednom od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj, koji se održava od 4. do 9. listopada 2020.g.

Tri prvonagrađene priče očekuju i bogati poklon paketi iznenađenja Europske prijestolnice kulture, a priče će biti objavljene na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka.
Usto, autoru najbolje priče osiguran je dolazak u Rijeku na Festival europske kratke priče i svečano proglašenje najboljih priča, s time da je jedna nagrada rezervirana je za osnovnoškolce, a za druge dvije pera će ukrstiti oni stariji, iz srednjih škola.

Priče će ocjenjivati žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić, profesorica Helena de Karina, novinar i pisac Srđan Sandić i pjesnikinja Monika Herceg.

Natječaj je otvoren od 15. srpnja do 20. kolovoza 2020.g. u 23.59 sati. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Natječaj za kratku priču za mlade autorice i autore – FEKP19 pokrenut je prošle godine, a između 143 prijavljena rada, koji su stigli iz cijele Hrvatske, najbolje su ocijenjeni oni Ide Zdilar, Laure Haramija i Filipa Šupukovića.

FEKP19_plakat