Predstavljanje i razgovor o EU projektu ‘Luka sanjara’ Dubrovačkih ljetnih igara i partnera na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

Predstavljanje i razgovor o EU projektu „Luka sanjara“ koji provode Dubrovačke ljetne igre i partneri SNG Maribor te Kulturanova iz Novog Sada održat će se u petak 28. veljače u 19 sati u sobi 202 na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu događanja bit će predstavljeni i rezultati umjetničkog laba koji u razdoblju od 24. do 27. veljače vode Dragan Markovina, Drago Župarić Iljić  te  Sara Kekuš, kao i rezultati radionice koju glazbenica Maja Posavec provodi sa zborom Domaćigosti.

„Migracije kao svevremen fenomen; što s kontrolom mobilnosti i birokratizacijom migrantskog iskustva?“ naslov je predavanja docenta na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Draga Župarića Iljića, pripremljenog za dramske umjetnike, sudionike umjetničkog laba, u kojem se povezuju povijesna iskustva ekonomskih i političkih razloga davnašnjih seoba s današnjim izazovima mobilnosti i nemobilnosti potaknute okolišnim, demografskim i drugim razlozima. Diskusiju sa sudionicima laba i osobom iz Afganistana te osobom iz Sirije koji su ostvarili izbjegličku zaštitu u Hrvatskoj će voditi Sara Kekuš, voditeljica programa Azil, integracija i ljudska sigurnost u Centru za mirovne studije. „Jadransko iskustvo granice“ predavanje je koje će održati povjesničar, publicist i pisac Dragan Markovina, a s kojim želi postaviti ključno pitanje kako se procesi opće turistifikacije, deindustrijalizacije i odlazak stanovništva, kada gradovi postaju prazne kulise turističkih Disneylanda, mogu zaustaviti te da li tome pripomaže i nedostatak afirmacije kompletnog nasljeđa i kulture sjećanja.

Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Inicijativa je potekla iz Centra za mirovne studije, organizacije koja se već petnaestak godina bavi integracijom izbjeglica u Hrvatskoj. Pokretačka ideja zbora bila je iskoristiti potencijal glazbe za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama, a glavni cilj je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Sa zborom, u sklopu radionica projekta, trenutno surađuje Maja Posavec, hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica i nagrađivana glazbenica, dobitnica dviju nagrada Porin, i to za najbolji pop album 2015. s grupom Detour te za najbolju vokalnu suradnju 2016. s Nenom Belanom.

Predstavljanje i razgovor o projektu „Luka sanjara“ („Port of Dreamers“) uz osvrte na spomenuti umjetnički lab te glazbenu radionicu otvoreno je za javnost i održava se u petak 28. veljače u 19 sati u sobi 202 na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na predstavljanju će sudjelovati umjetnički direktor projekta „Luka sanjara“ Saša Božić, dramski umjetnici sudionici laba Uroš Mlađenović, Nataša Rajković, Ivan Penović, Ivor Martinić, zatim predstavnici partnerskih organizacija Milan Vračar (Kulturanova, Srbija) i Benjamin Virc (SNG Maribor, Slovenija) te zbor Domaćigosti i glazbenica Maja Posavec.

 

 „Luka sanjara“ („Port of Dreamers“) dvogodišnji je kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Projekt koji se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu Dubrovačke ljetne igre provode s partnerima Slovenskim narodnim gledališčem Maribor te organizacijom civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada.