Vlaho Bukovac – Cavtatske crtice u Ludbregu

U petak, 6. prosinca u 18 sati, u Dvorcu Batthyány u Ludbregu bit će svečano otvorena izložba „Vlaho Bukovac / Cavtatske crtice“. Izložbu zajednički organiziraju Hrvatski restauratorski zavod, Galerija Klovićevi dvori i Grad Ludbreg.

Kako javljaju iz Klovićevih dvora:

Izložba je posvećena dovršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na oslikanoj zastavi s prikazom sv. Nikole, koja je dio inventara pinakoteke župne crkve sv. Nikole u Cavtatu. Nastala je 1902. godine, u njegovoj cavtatskoj fazi, te je kuriozitet u autorovu stvaralačkom opusu. Zastava s prikazom sv. Nikole koju je oslikao Vlaho Bukovac povijesni je tekstilni predmet koji svjedoči o povijesti, vjerskim običajima i kulturnim dosezima lokalne zajednice, ali bez sumnje ima i nacionalnu važnost. Provedeni radovi rezultat su suradnje interdisciplinarnog tima stručnjaka koji su primjenom najsuvremenijih istraživačkih metoda, restauratorskih tehnika i etičkih načela pridonijeli njezinu očuvanju za buduće naraštaje.

U prigodi svečanog predstavljanja obnovljene zastave, bit će izloženo i osam cavtatskih veduta Vlahe Bukovca iz privatnih kolekcija, koje potvrđuju neraskidivu vezu jednoga od najvažnijih hrvatskih slikara europske reputacije s rodnim zavičajem.

Ova ekskluzivna izložba, simbolički dar Hrvatskog restauratorskog zavoda, Galerije Klovićevi dvori i Grada Ludbrega u povodu blagdana svetoga Nikole, bit će otvorena do 13. prosinca, a moći će se razgledati od 10 do 12 sati 7. i 8. prosinca te od 16 do 18 sati 10., 11. i 12. prosinca.