Dan neovisnosti

Na današnji dan, 8. listopada 1991. godine, Hrvatski sabor je na povijesnoj sjednici donio jednoglasnu “Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ”. Ovaj dan se od 2001. godine u Republici Hrvatskoj slavi kao Dan neovisnosti.

Samo dan ranije, 7. listopada 1991. ratni zrakoplovi JNA bombardirali su Gornji grad. U 15:01 sati četiri zrakoplova izvršili su raketiranje u kojemu su teško oštećeni Banski dvori. Tog dana u zgradi je bio održan sastanak predsjednika RH dr. sc. Franje Tuđmana s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem, koji su srećom ostali neozlijeđeni.

Način na koji je raketiranje izvedeno bio je očigledan pokušaj atentata na sam državni vrh s predsjednikom Tuđmanom na čelu. Prema mišljenju vojnih stručnjaka raketa koje je eksplodirala 5 metara od tla nije imala za cilj rušenje zgrade već nanošenje maksimalnih ljudskih žrtava izuzetno visokim tlakom nastalim u detonacijskom valu poslije eksplozije.

Slijedeći dan održana je sjednica Sabora na tajnom mjestu, u zgradi INE u Šubićevoj ulici u Zagrebu, na kojoj je donesena jednoglasna “Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ”, čime je prestala postojati SFRJ kao zajednica država. Na toj istoj sjednici usvojeno je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Slijedeći dani, mjeseci i godine donijeti će nam još mnoga razaranja i žrtve, ali ova odluka Hrvatskog sabora bila je konačno ostvarenje stoljetnog sna hrvatskog naroda o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj.

Svim građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan neovisnosti!

ZG-KULT