“Lokalni foto-identiteti”,

Sudionici fotografske radionice “Lokalni foto-identiteti”, održane od 3. do 5. lipnja pod mentorstvom Maše Bajc, Saše Kralja i Igora Nobila, predstavit će publici svoje radove na izložbi koja se otvara u Galeriji Spot (Čanićeva 6) u ponedjeljak, 24. lipnja u 19 sati.

Radionica je zamišljena kao modularno, multidisciplinarno i edukacijsko iskustvo, s ciljem podizanja vizualne pismenosti kroz fotografiju i jačanje svijesti o lokalnoj zajednici i lokalnom identitetu. Radionica je dio projekta “Kvartovski objektiv” koji je posvećen Črnomercu kao prostoru u kojem djeluju Ured za fotografiju (Galerija Spot), Galerija Vn i Živi Atelje DK.

Sudionici i izlagači – Ivana Jagušić, Anja Iveković Martinis, Inia Herenčić, Željko Krčadinac, Janja Pilić, Ana-Marija Petričević, Siniša Sunara, Petra Mikolić, Kristina Vrdoljak i Alen Čabrić – susreli su se s novim izazovima pristupa fotografiji pretvorivši ih u vlastitu kreativnu moć. Zajedno su otkrivali Črnomerec u tri intenzivna dana ispunjena suočavanjem, istraživanjem i pomicanjem granica u vlastitom radu. Njihovi različiti pristupi i ciljevi okupljeni su u smislene cjeline, pa se tako dokumentarni i lirski pristup međusobno ne isključuju, već omogućavaju slojevitost značenja u odabranom narativu, dok crnobijela fotografija ravnopravno nadopunjava fotografiju u boji.

Spomenimo neke izazove fotografskog razmišljanja i djelovanja s kojima su se sudionici susreli i koje su uspješno iskustveno usvojili: odmak od vidljivog (izvanjskog), prema osjećajnom i unutarnjem u fotografiranju kvarta; promjena ideje fotografije kao usamljene vještine pojedinca u ideju kolektiva kao osnovne kreativne jedinice; zamjena “recepta za dobru fotografiju” u konstruktivni (ali i kritički) razgovor koji otvara raznolike mogućnosti za svakog sudionika.

Podijeljeni u tri grupe, sudionici su zajednički radili na izabranim temama:

Grupa 1: Alen Čabrić, Kristina Vrdoljak, Siniša Sunara i Petra Mikolić – Putovanje na Bliski Zapad

Priča ove grupe jest igra percepcije i kritičkog preispitivanja osobnog iskustva. Dio radova kreativno analizira alegoriju kršćanstva kroz pojavnost simbolike križa u svakodnevnim, često marginalnim urbanim strukturama Črnomerca. Te alegorije isprepleću se s raznim črnomeračkim motivima užurbane prolaznosti, samoće i blokirane komunikacije.

Grupa 2: Ana-Marija Petričević, Janja Pilić, Željko Krčadinac – (Ne)prisutnosti

Potraga za svakodnevnim identitetom kvarta kroz gustoću, prozračnost i slojevitost prostora. Nastaju gotovo hipnotički ritmovi u vizualnoj simfoniji Črnomerca kroz bilježenje industrijskog nasljeđa preko intimnih prostora sve do osobnih refleksija.

Grupa 3: Anja Iveković Martinis, Inia Herenčić, Ivana Jagušić – Mjesto razdvajanja i povezivanja

Grupa bilježi prolaznost, granice i pretapanja prošlosti i sadašnjosti, te mogućnosti budućnosti. Promatraju Črnomerec kao mjesto razdvajanja i povezivanja. Stanovnici Črnomerca nisu amorfna masa nego suvisli glasovi vrijednih pojedinaca koji danas prolaze pored izblijedjelih svjedočanstava prošlosti.

Izložba će se moći razgledati do petka, 28. lipnja, svakim danom od 16 do 20 sati.