Bodybuilderi

Autor:Miroslav Šantek

TAMO OSAMDESETIH, u vrijeme mojih srednjoškolskih dana, u mom razredu je bio jedan dečko koji se navukao na “bildanje.”Mićo je bio visok i mršav. Nitko nije mogao ni pomisliti da će se kroz par godina transformirati u nešto potpuno drugo. To doba mišićavih filmskih junaka – od Conana, Terminatora, Ramba ili Rockya, snažno je utjecalo na neke mladiće da potpuno promijene izgled svog tijela. Sjećam se da je Mićo počeo kupovati preko nekih kanala tada ne baš dostupnu literaturu i posebnu “hranu” i da je dizao utege i vremenom je njegovo tijelo postajalo sve šire i mišićavije. Galopirajući rat nas je sve razdvojio. Netko je jednom zgodom rekao da je čuo da živi u Americi i da radi kao neki izbacivač ili neku sličnu profesiju.

A KROZ VRIJEME ŠTO JE PROŠLO i donijelo potpuno novi pogled na vježbanje, zdrav život, sport, fitness i kad je došlo do otvaranja brojnih teretana – nezamislivih mjesta za ono doba, sve više ljudi je odlučilo krenuti “Mićinim” tragom. I danas ih možete vidjeti na okupu, ne samo u velikim gradovima, već i u puno manjim sredinama, baš kao što se to dogodilo u Sisku. Naime, u Sisku je pod pokroviteljstvom Grada Siska, Zajednice sportskih udruga Grada Siska i BBK Sisak održano je 22. Hrvatsko prvenstvo i Drugo međunarodno prvenstvo u fitnessu i bodybuildingu za žene i muškarce, a sve se to dogodilo u Domu INA rafinerije nafte.

TERASA KAFIĆA ISPRED Plodina, trgovačkog centra je bila prepuna malo drugačijih gostiju od uobičajenih ispijača kava i raznih pića. Oskudno odjevene vrlo atraktivne djevojke dugih nogu i utegnutog tijela u društvu “nabildanih” mladića privlačile su pažnju prolaznika i kupaca, a parkiralište ispred Doma rafinerije je bilo prepuno automobila – vrlo velik broj bodybuildera je došao na ovo prvenstvo pokazati svoj napor i trud u izgradnji tijela. Predvorjem prolaze bosonogi muškarci koji imaju samo kupaće gaćice na sebi i ogromnu količinu mišića i djevojke u štiklama i bikinijima. Vrlo neobičan prizor za Sisak. Oni strpljivo čekaju da dođe njihov red da izađu na binu pred oči komisije u velikoj dvorani (glavni sudac je bio Damir Siser, a međunarodni sudci su bili Gašper Grom, Boris Presečki, Neven Mada, Krunoslav Komesarović i Marijan Horvat)- pokažu se i čekaju ocjenu koju će dobiti. Nama laicima, svi izgledaju slično, ali očito je da stručno oko vidi razlike među njihovim tijelima, među 18 kategorija natjecanja. Ima i publike koja se udobno smjestila u stolice dvorane i promatra ovo prvenstvo, ima i navijača koji zdušno i glasno bodre svoje favorite. Nagrade se nižu, dodijeljuju se priznanja, pehari, čini se da su svi sretni i zadovoljni oVdje prvenstveno zbog druženja i razmjene iskustava.

I DOMAĆINI SU zadovoljni i ponosni na svoj obavljeni rad. Predsjednik lokalnog Body buliding Kluba Sisak Nermin Kurtović – Eka je i sam bio natjecatelj i osvojio je broncu u kategoriji Masters body building s tim da je ovaj put kategorija bila spojena sa teškašima tako daje Eka opet na bini stao rame uz rame sa natjecateljima koji su i do 20 kg teži od njega. Ivana Lončarević iz BBK Sisak je osvojila zlato u kategoriji bikini visoka. Martin Prajdić BBK Sisak je osvojio srebro u Juniori Men’s physique visoka.