A Night With NINA SIMONE

SUBOTA 13/04/19 | A Night With NINA SIMONE | GRIF Savska cesta 160

Subotnju večer 13/04 glazbenom selekcijom posvetit ćemo američkoj pjevačici, pijanistici i aktivistici za građanska prava, soul divi Nini Simone. Opusti se u Grifu, u najugodnijem bar interijeru u Zagrebu uz odličnu glazbenu selekciju, kao i onu tekuću, na šanku.

Njeni radovi pripadaju različitim žanrovima, ali ono po čemu je postala najpoznatija su jazz, soul, blues, gospel i pop. Budući da su njezine pjesme i glazbu odlikovale izražene emocije, slušatelj bi se vrlo lako pronašao u situaciji gdje bi izgubio pojam vremenu. Zbog toga su joj dali nadimak High Priestess of Soul (visoka svećenica soula).

BIO
Eunice Kathleen Waymon, poznatija pod pseudonimom Nina Simone (Tryon, Sjeverna Karolina, SAD, 21. veljače 1933. – Carry-le-Rouet, Francuska, 21. travnja 2003.), bila je američka pjevačica, kantautorica, pijanistica, aranžerka, aktivistica za građanska prava i osvajačica nagrade Grammy.

Iako nije voljela da ju se kategorizira, Simone se općenito stavlja među jazz glazbenike, dok je sama je preferirala izraz “crnačka klasična glazba”. Isprva je željela postati klasičnom pijanisticom, ali njeni radovi uz klasičnu osnovu pokrivaju eklektičan raspon glazbenih stilova, kao što su jazz, soul, američka narodna glazba, ritam i blues, gospel i pop. Njen vokalni stil (bogati alt sa širokim opsegom) karakterizira intenzivna strast, prozračnost i karakterističan tremolo. Poznata i pod nadimkom High Priestess of Soul (visoka svećenica soula), veliku je pozornost posvećivala glazbenom izražavanju emocija. Unutar jednog albuma ili koncerta, često bi se kretala između intenzivne sreće i tragične melankolije, što je karakteristika i njenog privatnog života koji je pogoršavao bipolarni poremećaj koji joj je dijagnosticiran sredinom 60-ih, ali je držan u tajnosti do 2004.

Simone je snimila preko 40 živih i studijskih albuma, najveći dio između 1958. (kada je objavljen njen prvi album “Little Girl Blue”) i 1974. Pjesme po kojima je najpoznatija uključuju naslove kao što su “My Baby Just Cares for Me”, “I Put a Spell on You”, “I Loves You Porgy”, “Feeling Good”, “Sinner Man”, “To Be Young, Gifted and Black”, “Strange Fruit”, “Ain’t Got No-I Got Life” i “I Want a Little Sugar in My Bowl”. Njena glazba i glazbena poruka ostvarili su snažan i dugotrajan učinak na afroameričku kulturu[3], što potvrđuju mnogi suvremeni glazbenici koji ju spominju kao važan uzor: među njima su Alicia Keys, Jeff Buckley i Lauryn Hill), kao i raširena uporaba njene glazbe u filmovima i remiksima.