Nuklearni otpad: Sutra se sprema mirni prosvjed u Dvoru protiv izgradnje odlagališta za nuklearni otpad

Autor:Miroslav Šantek

Svako malo na medijsku scenu isplivaju vijesti o problemu zbrinjavanja nuklearnog otpada. Najavljena mogućnost potencijalne izgradnje odlagališta za nuklearni otpad na području Trgovske gore kod Dvora i blizine državne granice sa Bosnom i Hercegovinom, preciznije rečeno u još uvijek vojnom objektu – vojarni Čerkezovac koja je proglašena kao neprespektivna u vojnom smislu u budućnosti, izazvala je žestoke prosvjede dijela stanovnika SMŽ, građana Dvora i okolnih sela, ekoloških udruga i nekih političkih stranaka, kao i građana susjednog Novog Grada.

Detalj sa prosvjeda protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u središtu Zagreba (veljača 2016.)

U toj priči su najglasniji i najbrojniji bili Petrinjci koji su prije tri godine prosvjedovali o istom problemu u samom središtu Zagreba noseći brojne transparente protiv izgradnje odlagališta nuklearnog  otpada na Trgovskoj gori, a sličan scenarij su ponovili i u samom Dvoru.

Ovih dana su se u Petrinji sastali ljudi iz koordinacije inicijative građana Dvora, Kostajnice i Petrinje, kojima daje podršku i gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru, Darinko Dumbović vezano za planirano odlaganje nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska Gora. Gradonačelnik Dumbović dao je svoju podršku inicijativi koja u srijedu,10. travnja 2019. godine, u Dvoru planira organizirati mirni prosvjed pod nazivom „5 do 12 za spas županije“.

Koordinacija inicijative građana na sastanku u Petrinji.
Plakat prosvjeda u Dvoru

Oni pozivaju sve građane da sutra u Dvoru (kod kružnog toka u središtu u 12 sati) izraze svoje nezadovoljstvo u mirnom prosvjedu protiv izgradnje nuklearnog odlagališta.