Večeras se svjetla gase do idućeg proljeća

Autor:Miroslav Šantek

Obasjaj! Razvedri! Osvjetljenje! Oduševljenje! Iluzija! Konfuzija! Blještavo, sjajno, obasjano, bajno!  Što je život bez svjetla? Što je život bez umjetnosti svjetla, te nove umjetničke discipline koja je iz muzejskih prostora izašla van, na ulicu, među ljude. Umjetnici svjetla upotrebljavaju grad kao slikarsko platno, njegove zgrade i spomenike, njegovo noćno nebo, njegova šetališta i trgove. Svjetlom stvaraju inovativnu umjetnost koja utječe na naše emocije.

Umjetnost, dizajn, spektakl, zabava, arhitektura, sve je to Festival svjetla. Festival dobrih emocija i lijepih prizora zbog kojeg je svijet oko nas barem na trenutak potpuno drugačiji, šareniji, blještaviji.

U sve više gradova diljem svijeta Festivali svjetla postali su tradicijom. Kreativni majstori podarili su novi život znanim gradskim simbolima zaodjenuvši ih u živopisne boje. U Zagrebu je prvi Festival svjetla održan 2017. godine. Proljeće se slavilo spiralnim svjetlosnim objektima, svjetlosnom harfom, laserskim labirintom…

Zagrebački Festival svjetla događaj je koji najavljuje turističku sezonu i vabi na uživanje na otvorenom u proljetnim večerima u inovativnoj umjetnosti i čaroliji svjetla, razigranog i radosnog. Ovaj je Festival još jedan razlog za posjet Zagrebu – tako su opisali ovu svjetlosnu čaroliju organizatori zagrebačkog Festivala svjetla iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Svatko tko je bio ovih dana ušao u tu svjetlosnu čaroliju može posvjedotočiti tim izrečenim riječima. I mi smo bili tamo. Prolazili smo kroz razne svjetlosne instalacije, efekte, kroz neki svijet kojeg ne možete vidjeti baš svaki dan. Ova čarolija je najavila proljeće i danas se gasi. Sve do idućeg proljeća. Ali večeras još uvijek možete prošetati zagrebačkim Gornjim gradom i uploviti u svijet svjetlosne čarolije. Naravno, besplatno.

Ovdje možete vidjeti i pročitati kako je bilo na samom otvorenju Festivala svjetla.

Festival svjetla – čarolija se vratila u grad