Festival svjetla – čarolija se vratila u grad

Autor: Miroslav Šantek

Sinoć su se susreli u prohladnoj noći zima i proljeće. Zima je napuštala scenu, a proljeće je došlo i to uz veliku svjetlosnu čaroliju. Naime, po treći put je u dvorištu Muzeja Grada Zagreba otvorena manifestacija Festival svjetla u organizaciji Turistička zajednice grada Zagreba , čija je direktorica Martina Bienenfeld na otvaranju istaknula veliku podršku Grada Zagreba, HEP-a i Kraša u organizaciji, kao i da taj festival ujedinjuje najmodernija svjetlosna rješenja na bazi recentnih rasvjetnih tehnologija i da se nadaju da će i ovog puta privući veliki broj turista. I , naravno, zaraditi dobru lovu.

To se upravo i počelo sinoć događati na prostoru Gornjeg grada gdje će ovaj Festival trajati  do 24. ožujka svaki dan od 18 do 23 sata. Tisuće ljudi su nagrnuli na Gornji grad i ostali zabljesnuti svjetlosnom čarolijom. Jako dobro osmišljene i realizirane svjetlosne instalacije “vuku” posjetitelje tragom svjetla, a i dobro su organizirane ugostiteljske, redarske i info službe. Doista možete dobiti sve informacije usmeno ili na tiskanom vodiču koji vam pokazuje mapu i lokacije svjetlosnih točki ovogodišnjeg festivala.

Nepregledne količine snimki s mobitela zatrpavaju prostor društvenih mreža. Svatko je uslikao ovu čaroliju, a najviše joj se dakako raduju klinci. Kad imate pet, šest godina i uđete u ovo čudo – to pamtite cijeli život.

Festival svjetla je sklop u  kojem su 23 svjetlosne instalacije na 20 lokacija podno i uzduž zagrebačkog Gornjeg grada i teško ih je objašnjavati riječima. Trebate ih pogledati uživo i osjetiti čaroliju proljeća koje se upravo porodilo u obilju svjetla.