Hrvatska domaćin velike međunarodne vježbe EU-a „Cres Modex 2019“

Pod okriljem EU-a, od 7. do 10. travnja na otoku Cresu održat će se velika međunarodna vatrogasna vježba, s više od 300 sudionika iz desetak europskih zemalja. Bit će to prvi put da se pod „kapom“ EU-a organizira vježba na temu gašenja šumskih požara, i to baš u Hrvatskoj, što je veliko priznanje hrvatskoj vatrogasnoj organizaciji.
Vatrogasna vježba „Cres Modex 2019“ provodi se u sklopu EU-projekta „Romex“ i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Trenutačno su 34 zemlje članice Mehanizma, a na samoj vježbi sudjeluje najmanje šest kopnenih modula koji će doći iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske i Italije. Organizaciju vježbe koordinira rumunjski konzorcij CN APELL, koji je prošle godine sličan posao odradio i u Italiji, gdje je održana vježba postupanja prilikom poplava. Vježba je ujedno dio pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama, sufinanciranog sredstvima SPS odjela NATO-a (Science for Peace and Security Programme – Program znanosti za mir i sigurnost).
Vježba na Cresu trajat će 76 sati bez prekida, a pokazat će je li Europa spremna za velike šumske požare, kakvi su nedavno bili u Švedskoj i Grčkoj. Cilj je stvoriti što realniju situaciju, kako bi se vidjelo što sve treba učiniti kada neka zemlja zatreba međunarodnu pomoć. Informacije prikupljene na vježbi će se kasnije iskoristiti za podrobne analize.


Pripreme za tako veliko i zahtjevno događanje traju već mjesecima, a sredinom veljače na trodnevnoj konferenciji održanoj na Cresu, okupili su se predstavnici svih zemalja sudionica. Pozdravio ih je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH koji je istaknuo da ovakvi projekti doprinos su ukupnoj sigurnosti građana EU-a i osiguravaju jedan viši stupanj zaštite i sigurnosti njezinih građana, te da će Hrvatska, kao domaćin, učiniti sve da vježba u potpunosti uspije. – Naši vatrogasci su pri svim katastrofama u prvim redovima, a gašenje šumskih požara mi vježbamo svakodnevno. Ova vježba će, siguran sam, pokazati da su i hrvatske snage spremne pomoći drugima, izvan granica Hrvatske, u slučaju velikih ugroza, naglasio je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković

Na creskoj konferenciji razrađeni su mnogi tehnički detalji i dogovoreno daljnje postupanje. Tako će se na vježbi koristiti NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama, koji je razvila američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije, u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory i kalifornijskim Odjelom šumarstva i zaštite od požara. Budući da je ovo prvi put da EU organizira tako veliku vježbu gašenja šumskih požara, ne čudi izniman interes javnosti za to događanje. Već je najavljeno 30-ak promatrača iz EU-a, a vježbu će pratiti i najviši državni dužnosnici RH. Vježbu će popratiti i brojne novinarske ekipe iz mnogih europskih zemalja.
Naposljetku podsjetimo da je Republika Hrvatska prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, iako tada još nije bila članica EU-a. No, sada joj je prvi put dodijeljena uloga domaćina i organizatora tako velikog i zahtjevnog događanja.