Prva hrvatska tvornica salame (Kiklop)

Iz filma Kiklop, Antuna Vrdoljaka. Foto: screenshot

0

Autor: Miroslav Šantek Cobra

Prije nekoliko dana redatelj, scenograf i autor dramatizacije Saša Anočić je na kazališne daske zagrebačke Gavelle oživio predstavu “Kiklop” – po romanu Ranka Marinkovića iz 1965., klasičnom djelu hrvatske književnosti 20. stoljeća kojeg neki  smatraju prvim postmodernim hrvatskim romanom. Predstavu “Kiklop” publika nije mogla na kazališnim daskama vidjeti čak 40 godina i za ovu premijeru u Gavelli tražila se ulaznica više.

Detalj iz Vrdoljakova filma Kiklop. Foto: screenshot

1982. godine Antun Vrdoljak je snimio istoimeni film u kojem mladi intelektualac  Melkior Tresić u predratnom Zagrebu panično bježeći od pomisli da mora odslužiti vojni rok provodi vrijeme u boemskim kavanama gdje se pije i ljubi, gdje plejada zanimljivih likova na rubu ludila provodi dane i noći i očekuje gadnu promjenu koja će uskoro doći u cijelom svijetu – novi veliki rat je pred vratima. U tom kaosu, besmislu i učestaloj anksioznosti, Melklior se zagleda u ženu kojoj u svojoj glavi nadjene ime Vivijana, ženu koju su svi drugi imali, samo on nije…. Melkliora je u filmu igrao Frano Lasić, a film je svakako za preporuku. Sjajna kamera i kadrovi starog Zagreba upotpunjeni su fotografijama snimljenim prije stotinjak i više godina, a u kavanama u kojima se u filmu odvija dobar dio radnje pojavljuju se na trenutak zanimljivi detalji. U gomili lica, dima, alkoholnih pića i čaša, na zidovima vise i fotografije i reklame toga doba za petrinjsku tvornicu Gavrilović – čuvenu tvornicu salame i sušena mesa. Na filmskoj traci pojavljuje se i stara zgrada na kojoj piše: Prva hrvatska tvornica salame.

Zgrada koje više nema. Prva hrvatska tvornica salame na početku petrinjske Srnakove ulice.

Ta čuvena stara zgrada je postojala sve do novog rata koji se dogodio nakon velikog “kiklopovskog”rata na ovim prostorima. U rujnu 1991. teško je oštećena u napadu srpskih snaga na središte grada tenkovima, a potpunom okupacijom i nastankom tzv. Republike Srpske Krajine  (1991.-1995.) zgrada Prve hrvatske tvornice salame je potpuno uništena. Okupator od nje nije ostavio ni kamenčić, a nakon što se Domovinski rat završio, ovo zdanje, nažalost, nikad nije obnovljeno i ponovno izgrađeno. Danas je na tom mjestu velika rupa – prazan prostor koji služi kao zemljano prakiralište. Međutim, dok je još uvijek živih Petrinjaca koji se sjećaju ove zgrade i ona postoji.

Baš kao i Kiklop.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here