Ministrica Žalac u Petrinji

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac u pratnji Tomislava Petrica, ravnatelja SAFU, Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te Katice Mišković, Kristine Bilić i g. Mladena Pavića te tajnice Kabineta ministrice gđa. Lidija Augustinović, danas 11. veljače 2019. godine posjetila je Grad Petrinju. Iste je dočekao i poželio dobrodošlicu saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović. Tako je u Hrvatskom domu Grada Petrinje predstavljen projekt “Razvoj male (komunalno prometne) infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života (3RP3)”, projekt vrijedan 34.677.711,21 kuna sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sa 27.485.076,51 kuna, a obuhvaća različite prostorne segmente obnove komunalno prometne infrastrukture na širem području Grada Petrinje te će se kroz njegovu realizaciju urediti javna parkirališta i ceste u najvećem naselju Sajmište. Izgraditi pješačko biciklistička staza u najvećem prigradskom naselju Mošćenici, urediti javno parkiralište i cesta u dijelu naselja Slatina te proširiti gradsko groblje Sv.Benedikt. Potpisan je i deseti Ugovor, ovaj put za projekt “Unapređenja infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece” u vrijednosti od 40.250.235,38 kuna sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sa 34.297.700,07 kuna bespovratnih sredstva. Projektom se želi izvršiti rekonstrukcija OŠ Mate Lovrak Petrinja dogradnjom školske sportske dvorane, izgradnja dječjeg vrtića i igrališta u Češkom Selu, dječjeg igrališta na Slatini.

Nakon potpisivanja Ugovora gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović istaknuo je kako je prije svega zadovoljan kao Petrinjac, ali i kao gradonačelnik te saborski zastupnik zato što su dobri projekti tu u gradu Petrinji te nastavio:
„Gospodarska, socijalna i društvena infrastruktura koja je u gradu Petrinji u provedbi je na neki način za ovo područje zadnji vlak, zadnji vagon i zadnja stepenica kako bi ovo što prije napravili, u protivnom ćemo ući u problem i zato je dobro što smo se svi skupa maksimalno angažirali i došli ovdje te dali poruku optimizma i šanse koje zaslužuje ovo područje. Ovdje se definitivno ostvarila Domovina i zato je dobro da se stvara na vrijednostima koje će dati one temeljne vrijednosti za sve generacije koje ovdje imaju i koji trebaju imati budućnost.“

Potpisivanju je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić istaknuvši da Petrinja zaslužuje ovakve projekte: „To je samo dijelić onoga što bi se trebalo dogoditi i moram zahvaliti Ministarstvu i svim onim timovima koji su sudjelovali u tome da do ovoga dođe. Nije to jednostavan, to je mukotrpan put. Radujem se trenutku kada će oni biti završeni. A radujem se i novim projektima na ovom području pa sam rekao da je Petrinja sveučilišni grad i volio bih da uskoro i ovaj grad dobije studenstski dom pored svog fakulteta. Ono što je vrlo bitno, želja svih stanovnika ove županije i ovog područja Banovine je dovršetak autoceste do Petrinje, do Poslovne zone, gdje će budući investitori moći zapošljavati mlade ljude. Posao je osnov svega i opstanak na ovom području.“

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac pohvalila je grad Petrinju, gradonačelnika i njegov tim da dobro rade na provedbi Intervencijskog plana, to govori u prilog tome što imamo 180.205.000,00 kn ugovorenih projekata koji su u provedbi, te ja nastavila:
„Vjerujem da ćemo se sigurno približiti do kraja ove godine u ukupnom iznosu ugovorenih sredstava same provedbe. Projekt koji je vezan za predškolski i školski uzrast sigurno je jako važan za dječicu i naše najmlađe ovdje u Petrinji posebice kada govorimo o ratno pogođenim područjima. Meni je osobito zadovoljstvo raditi na ovom Intervencijskom planu zajednički i s gradonačelnicima u cijeloj Hrvatskoj, ali isto tako i s timom koji u Ministarstvu i u Središnjoj agenciji zajedno s projektnim timovima na terenu vodi brigu da se svi projekti provedu na vrijeme i kako treba. Ono što je najvažnije meni u Intervencijskom planu to je sigurno program koji se odnosi na gospodarstvo odnosno na poduzetnike, znači direktna pomoć na području grada Petrinje za ukupno 67 poduzetnika. Duboko sam uvjerena da će ti projekti i programi pomoći da se ovaj kraj polako oporavlja, ali naravno i da ima svoju priliku i u slijedećem financijskom razdoblju“ – zaključila je ministrica Gabrijela Žalac.