Inicijativa protiv migrantsko-azilantskog prihvatilišta u Maloj Gorici: Gradsko vijeće Petrinje očitovalo se protiv, danas u subotu na sastanak pozivaju Branitelji Grada Petrinje

Gradsko vijeće Petrinje u četvrtak 31. siječnja 2019. u posebno uvrštenoj točki dnevnog reda svoje 20. sjednice, jednoglasno je odlučilo „neprihvatljivost izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“. Uz gradonačelnika Darinka Dumbovića u raspravu se uključilo osam vijećnika (Pejo Trgovčević, Miroslav Petračić, Mihael Jurić, Željko Tonković, Svjetlana Lazić, Luca Gašpar-Šako, Nenad Radošević i Anita Begić- Hadžipašić), a u ime građana nazočan sjednici Ivo Vranić-Buva
S istom idejom, protiv osnivanja centra za migrante-azilante u bivšem prognaničkom naselju u Maloj Gorici okupila se skupina branitelja Grada Petrinje koji danas u subotu, 2. veljače, na radni sastanak o toj temi pozivaju predstavnike udruga iz Domovinskog rata, civilnog društva i političkih stranaka. Ovo je objašnjenje skupine inicijatora. (ap)

Poštovani, već duže vrijeme mi građani Grada Petrinje svjedoci smo raznih priča koje se prenose i prepričavaju među građanima, a sve su vezane uz temu obnavljanja bivšeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici za potrebe prihvata i zbrinjavanja migranta.
Donedavno od gradske vlasti i vodećih gradskih političkih struktura nismo dobili bilo kakvu službenu informaciju vezanu za tu temu, pa je takav način neinformiranosti uzrokovao ozbiljnu nelagodu, uznemirenost i povećanu dozu straha među svim građanima Grada Petrinje.
S obzirom da je pred sam istek prošle godine od strane Grada Petrinje, zbog formalnih razloga, otkazano izdavanje građevinske dozvole za prenamjenu i obnovu naselja u Maloj Gorici, intencija MUP-a o prenamjeni naselja u prihvatni centar za migrante, čije je naselje sada u nadležnosti, nije zaustavljena, jer građevinsku dozvolu u narednom razdoblju može izdati županijsko ili državno tijelo.
Ovaj projekt nije proglašen projektom od nacionalnog interesa za RH, pa su stav i mišljenje lokalnog stanovništva iznimno važani kod donošenja konačne odluke o izgradnji tog prihvatnog centra.

Na osnovi mišljenja i stava većine građana Grada Petrinje i okolnih naselja, skupina hrvatskih branitelja Grada Petrinje pokrenula je inicijativu o sprečavanju izgradnje naselja za prihvat i smještaj migranta u Maloj Gorici, a svoje aktivnosti na temu dolaska migranata započeli smo javnom tribinom u POU-u Hrvatski dom, koja je održana netom prije potpisivanja sporazuma u Marrakeshu.

Kako je ova tema krucijalna za budući razvoj, prosperitet i sigurnost grada i građana Petrinje, pozivamo sve predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga civilnog društva i predstavnike političkih stranaka da se pridruže inicijativi, kako bi svojim doprinosom pomogli u budućim aktivnostima, kojima je konačni cilj sprečavanje izgradnje naselja za migrante u Maloj Gorici.

Slijedom iznesenog pozivamo Vas na radni sastanak koji će se održati u subotu 2. veljače 2019., u 18,00 sati, u učionici POU Hrvatski dom Petrinja.
Branitelji Grada Petrinje