Zima na o.Čiovu ( i u Trogiru): Bez vreve turista, za domaće Zimska Adventura, gradonačelnik na Badnjak dijelio bakalar

0

Kada bi se sada, u zadnjem tjednu godine, na početku naše službene zime, onaj ljetošnji Šveđanin, Danac, Nijemac, Austrijanac, Čeh, Slovak, Mađar, Talijan i svaki drugi turista ( s članovima obitelji), uključujući i one u organiziranim skupinama iz Dalekog istoka, našli u našoj Dalmaciji – ne bi vjerovali gdje su bili prije dva-tri mjeseca. U uspomenama, sjećanjima, pričama i na selfijima vrući su dani, sparne noći, vreva, gužva, doživljaja i ugođaja na pretek, a suprotnost i nezamislivost ovi sadašnji božićno-prednovogodišnji dani.
Trenutno na otoku Čiovu i Trogiru, središtu toga dijela Jadrana nadomak Splita, nema stranaca i njihovih auto-registracija. Onih nazočnih može se lako i brzo prebrojiti, ali zato rivu, ulice i kale starog dijela grada popunjava sve češća i žešća kasnoprosinačka bura, koja se ne mili ni domaćima, utjerava ih u njihove domove. Čudno je vidjeti, neobično doživjeti,puste i prazne prostore, a na njima zatvorene slastičarnice, suvenirnice i svu ostalu sezonsku trgovačko-uslužnu ponudu…
Od dosade i nerada ( s kontanjem o rezultatima protekle sezone i planovima za 2019.), u ovo vrime godišta, Dalmatince spašava lokalna fešta tijekom cijelog prosinca i pola siječnja. U Trogiru su je nazvali Zimska ADVENtura, a glavno mjesto održavanja je Trg Ivana Pavla II, omeđenog zgradom gradske uprave, gradske lože, dijela šetališta i trogirske katedrale sv. Lovre iz 13. stoljeća, zaštićene svjetske baštine.
U njoj je novi župnik i dekan don Vinko Sanader, premješten iz 20 km udaljenog Solina (inače brat poznatijeg Ive), a kada bi se skupili svi upravitelji župa s imenom rimskog mučenika, đakona sv. Lovre, došli bi iz crkvi Požege, Vivodine, Baške Vode, Stobreća, Zmijanaca, samostana u Šibeniku, otoka Kali i, naravno, naše Petrinje. U trogirskom sv. Lovri (koji dijeli čast imena i sv. Ivana, zaštitnika ovog grada) redaju se prigodni programi, a takav je bio i jednosatni koncert ove srijede, na Stjepanovo, uz domaće izvoditelje, među kojima je najpoznatija Klapa Trogir, ove godine s 55 godina postojanja. Među osnivačima joj je bio pokojni „trogirski slavulj“ Vinko Coce, a njegov brat Duje i dalje je član ove čuvene pjevačke skupine.

Na moru uz buru trenutno postoji samo sjećanje na dugo toplo ljeto, bezbrižne dane prepune sunca, događaja, mladosti,i novca kojeg su turisti donijeli

Čiovske i trogirske plaže još su pod zimskim uvjetima naplavljenog otpada, na prezimljavanje izvučene na obalu brodice i kajete čekaju ljepše vrijeme za povratak u more, a od smrzavice i buretine platnima i mrežama zaštićena su stabla južnog voća.
Ovakva zaštita voćaka, glave i tijela od hladnog i jakog sjeverca zatrebala je protekli ponedjeljak, na sam Badnjak popodne, kada se ugodan dan od prijepodneva premetnuo u kišu pa nagle refule bure. Njenu je snagu osjetio i veliki okićeni bor na splitskom Narodnom trgu usred Dioklecijanove palače. Kao od šale srušio ga je žestok nalet vjetra na kojeg su naučeni Dalmatinci. Poštuju oni i još puno toga drugoga.
U tome dijelu Lijepe naše ustrajno njeguju tradiciju da nema Božića bez bakalara, pa su tom delicijom spravljenom na jušno, s krumpirom, na Badnjak u podne trogirski obrtnici darivali svoje sugrađane, pa i vašeg izvjetitelja. Dobili smo mukte i porciju fritula, ali su mudri Dalmoši ovo besplatno naplatilo posredno – točenim pivom po 20 kuna, šalicom kuhanog vina za 15 kn itd.
Kao i uvijek i svugdje u ovakvim zgodama, onako kako to čine s kobasicama u Petrinji, grahom u Zagrebu, sarmama po Slavoniji, prve porcije osobno je dijelio gradonačelnik Ante Bilić iz SDP-a. Nismo ga uspjeli upitati je li i po tradiciji ove stranke Trogir uočljivo dekoriran prevladavajućom crvenom bojom.
Ne može se biti na o.Čiovu i Trogiru, a ne spomenuti njihov ostvaren stoljetni san. Ljetošnjim otvaranjem novog mosta kopno-otok Čiovo, grad Trogir riješio se nesnosnih prometnih gužvi u ljetnom vremenu. Nakon svečanog otvorenja 17. srpnja 2018. spasitelj prometa nazvan je Mostom hrvatskih branitelja, na ulaznoj tabli je označena dužina 521 metar, a u gradskoj brošuri o postignućima Grada u ovoj i planovima za 2019. pronašli smo dužinu 547 metara, 15 metara visine, 15 nosećih stupova, ugradnji 2.600 tona čelika i vrijednost 207 milijuna kuna.
Preko Mosta hrvatskih branitelja milina se provesti, a cijele projekt je dovršen ove jeseni spajanjem nove povezne ceste do Žednog na vrhu Čiova i prema Okrugu Donjem, na drugoj strani otoka. Provezli smo se i tom dionicom, a ona je šogorici Jasni, šogoru Ivici i njihovoj Maji povećala vrijednost nasljedne obiteljske nekretnine u zemlji i maslinicima.
Hura za most, živili Dalmatinci, sretna vam Nova!
Božićni turist: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here