Spavaj mirno Lemmy

Autor: Miroslav Šantek Cobra
Kad imate 15 godina i u ruke dobijete kazetni live album benda Motorhead kojeg ćete nebrojeno puta prevrtiti preko glave kazetofona, za vas više nema nazad. Inicirali ste se žestokim rockom i postali imuni na narodnjake i zabavnjake. “No Sleep ’til Hammersmith”- zvučni koncertni zapis Motorheada iz 1981. godine. 11 pjesama distorzirane gitare, basa, bubnja. Čista energija, alkohol, seks, speed. I hrapavi vokal basista, pjevača i vođe ove trojke – Lemmy Kilmistera. U mom kazetofonu sredinom osamdesetih.


Motorhead je muzička priča za sebe.Vrlo utjecajan bend čije tragove možete naći u stvaralaštvu mnogih hard rock i heavy metal bendova širom svijeta.Mnogi i danas piju vodu s tog izvora jer Motorhead je jednostavno bio čisti rokenrol, a sam Lemmy vrlo prepoznatljiv i upečatljiv lik i pojava. Nažalost, svemu dođe prije ili kasnije kraj, pa je tako prije točno tri godine u Los Angelesu Lemmy preselio na onaj drugi svijet. Imao je 70 godina divljeg i ispunjenog rock života iza sebe. Kad je umro, na službenoj facebook stranici Motorheada pojavio se post: Natočite si nešto, pustite neki album Motorheada ili Hawkwinda što glasnije možete i slavite život onako kako ga je Kilmister slavio. To je ono što bi Lemmy želio.


I mnogobrojni obožavatelji iz krajeva bivše Juge su se na osebujan način oprostili od Lemmya. U susjednoj Bosni i Hercegovini, ekipa fanova mu je uputila posljednji pozdrav u novinama, a na vratima jednog kafića u Imotskom postavljena je njegova osmrtnica, i njegovog prijatelja David Bowiea koji je također preminuo vrlo brzo nakon Lemmya – 10.siječnja 2016. I Lemmy i Bowie su bili i zauvijek će ostati heroji. Baš kao što to govori Bowieva pjesma koju je Motorhead obradio.
Spavaj mirno Lemmy.