Zamislite da vam u kuću zajedno uđu Anđeo, Bog, Vrag, Adam i Eva

Autor: Miroslav Šantek Cobra
U ova današnja digitalna vremena malo tko više ode do kioska, izabere i kupi neku čestitku koja mu se sviđa, plati poštansku marku, uzme kemijsku i sroči ručno nekoliko srdačnih riječi i pošalje to dragoj osobi kojoj će tu originalnu i trajnu čestitku za nekoliko dana uručiti poštar. Većini je puno jednostavnije otipkati par riječi na mobitel ili računalo, uslikati okićeni bor, atmosferu oko njega , torte, kolače, ljude, pečenice i sve što ide uz to i u trenutku sekunde sve to je na drugom kraju svijeta. Internet je čudo. Internet nas je dobrano ulijenio.
Prije 150 godina sasvim sigurno sve te nabrojane stvari nisu postojale. Postojao je težak život, borba za preživljavanje i koricu kruha i mesa, a današnji blagdanski stolovi i frižideri prepuni hrane i pića bili su čista znanstvena fantastika. Ono malo opuštanja i radosti događalo se oko nekih datuma oko kojih su se vrtili i prolazili životi, a jedan od tih dana je svakako Božić kojeg su kršćani oduvijek štovali,a ponegdje su uz taj blagdan našli vremena i za malo igrokaza i zabave. Jedan od tih primjera je 2015. godine upisan u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a radi se o Petrinjskim betlemašima.
Nema živih svjedoka koji bi se sjetili samih početaka ovog običaja u kojem bi se djeca maskirala, naučila prigodni tekst koji je nastao u narodnoj predaji, a kostimi tih maskiranih betlemaša su bili prilagođeni petrinjskom kraju. Oni utjelovljuju uloge Anđela, Boga, Vraga, Adama i Eve, a njihov nastup prikazuje grijeh prvih ljudi i naviještanje Spasiteljevog rođenja uz pjevanje petrinjskih božićnih pjesama koji na Badnjak dolaze ljudima u kuću. Pretpostavlja se da je ovaj običaj star barem 150 godina, a on se i danas u dijelovima Petrinje još uvijek održava i to u Gajevoj ulici, petrinjskoj Novoj cesti koja svake godine “regrutira” dobrovoljce koji bi htjeli nastaviti ovu tradiciju. Ove 2018. godine Petrinjske betlemaše čine Anđeo (Luka Stanešić), Bog (Vladimir Vojković), Adam (Mateo Komlinović), Eva (Andrej Mioković) i Vrag (Matej Mioković).Oni uđu u kuću, pozdrave domaćina, odigraju svoj igrokaz, a domaćin ih počasti i da im nešto novca. Zanimljivo je da se je prije nekoliko godina pojavila još jedna frakcija betlemaša koja je kratko trajala i nestala.
I tek nakon što je odrađen dobar posao i Petrinjski betlemaši “uteftereni” u Registar nematerijalnih kulturnih dobara RH, napokon je došlo vrijeme i da javna televizija od našeg novca snimi i neki dokumentarac o ovoj pojavi. Tako je ovog Božića snimateljska ekipa HTV – a provela dosta vremena u Petrinji snimajući kadrove prateći događaje, a Petrinjski betlemaši su se ukazali i u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“. Nisu ovo prvi filmski zapisi betlemaša, još prije 15-ak godina lokalni amateri su snimali običaje betlemaša, ali, naravno, širu javnost u to vrijeme o tome nije imala pojma.


Ovog badnjaka Petrinjski betlemaši su krenuli iz dnevne sobe petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji ih je lijepo ugostio, odslušao ono što su mu oni rekli i pokazali i otišli dalje ispunjavajući svoju i preko 150 godina staru misiju Petrinjaca koji su odavno na onom drugom svijetu, a navečer su prisutvovali polnoćki u parku ispred crkve sv. Lovre. Petrinjski betlemaši su svakako zanimljiva stvar koja ne postoji nadaleko, a samo rijetki mogu doživjeti njihov nastup. Zamislite da vam netko pozvoni na vrata na Badnjak, vi otvorite, a onda se u svom domu nađete oči u oči s Anđelom, Bogom, Vragom, Adamom i Evom.
Zamislite još jednom.