Pogađaju sve generacije – od najmlađih do najstarijih

Dobre navike ne treba mijenjati, a Cinkuši su svakako jedna od njih. Lani smo godinu ispratili s velikim koncertom ove grupe, pa smo odlučili to ponoviti. Datum je gotovo isti, a fešta će sigurno biti na nivou. Kako i ne bi kad Cinkuši ne znaju za ništa drugo!

Predstavljati Cinkuše gotovo da nema potrebe. Ova sjajna etno grupa već 20-ak godina svojom koncertima i albumima uveseljava velikobrojnu publiku, a svako druženje s njima donosi neku novu dozu oduševljenja. Lani su u Močvari predstavljali album “Krava na orehu”, a sada ga dolaze još jednom odsvirati, kao i sve one prethodnike koji su s godinama dobili kultni status.

Iako je to teško tvrditi, pogotovo kada se uzme u obzir da je “Špiritus Sanctus” remek djelo, “Krava na orehu” je najzreliji album Cinkuša. Dokaz tome je činjenica da su pjesme s njega već sjajno prihvaćene od strane publike, a kritika je bila oduševljena njime. Praktično nema recenzije koja nije bila u hvalospjevima, a posebno priznanje Cinkuši su dobili pojavljivanjem na najvažnijoj svjetskoj world music top listi – World Music Charts Europe, kao i u činjenici da je ovaj album puštan na radijskim postajama diljem svijeta. Tko zna, možda ćemo sljedeće godine Cinkuše u Močvari gledati nakon neke velike svjetske turneje. Ako se to dogodi, znat ćemo da su i strance oduševili, jer je teško ostati imun na energiju koju ovaj bend stvara.

Do tada ostaje da se s Cinkušima na neki način oprostimo od ove godine. A svi oni koji su barem jednom bili na njihovom koncertu znaju kako će to izgledati – očekuje nas beskompromisni nastup benda koji je muzikom možda etno bend, ali je stavom i izvedbom itekako punkerski. Cinkuši su jedan od rijetkih bastiona hrvatskog etno izraza kojim pogađaju sve generacije – od najmlađih do najstarijih, od ljubitelja klasične, jazz, narodne ili starogradske glazbe, do poklonika rocka, punka i alternativne glazbe. Na njihovom koncertima redovito vlada atmosfera snažnog doživljaja radosti i života, katarze, delirija i transa koji podjednako vibrira između publike i glazbenika zahvaljujući energičnim nastupima koji su redovito prošarani humorom, samoironijom i nevjerojatnom nonšalancijom kakvu ima rijetko koji bend s ovih prostora.

Vrelo zvuka je projekt Močvare posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Cinkuše možete vidjeti i čuti ovog petka 28. prosinca u zagrebačkoj Močvari – kultnom klubu pored Save na adresi Trnjanski nasip bb