Sa stjuardesama na bazenu u Nairobiju

Samo da vam kažem par stvari o Africi i Keniji. Kenija, a ni Afrika nisu baš mjesto gdje treba ići. Svi oni koji idu u Afriku samo pričaju bajke. Jest da je Afrika egzotična ali to je zbog toga što je daleko, a osim toga, slabo je istražena. Pričaju se bajke o divljim životinjama koje se vide uživo. Ako ja kažem da me to ne zanima, onda ispadam nekakav barbar. Tobože, nisam vidio veliku petoricu uživo i na slobodi. Za one koji još ne znaju – velika petorica (big five) su: lav, nosorog, slon, leopard i afrički bivol. Velika stvar. Vidio sam ih na TV-u i u zoološkom vrtu. Baš mi treba da idem u Afriku i da se vozim nekim starim džipom s nepoznatim naoružanim domorodcima koji će mi pokazati slona. Eto ti užitka! Vidiš slona na 50 metara. To je jedina stvar? Ma nije. U Keniji, a i u drugim zemljama, ništa nije sigurno. Ima kriminala koliko hoćeš. Nije moj hotel bez veze okružen željeznom ogradom od 3 metra. Na ulazu uz ogradu su naoružani čuvari i svaki auto se pregledava kad ulazi. Kad se izađe iz auta i krene prema hotelu, ima isto takva kontrola kao na aerodromu. Posada mog 747 aviona isto je spavala u tom hotelu. Njima je zabranjeno da izlaze iz kruga hotela. E, baš je lijepo u Nairobiju, zar ne?
Jedan kolega koji je stacioniran u Nairobiju došao je da nas pozdravi. On se dovezao s dva auta i 4 naoružana tjelohranitelja. Ooo, što mu je lijepo u Keniji! Ipak, dolaze turisti ali nitko ne ide u Nairobi. Svi odmah idu autobusima na safari i borave izvan grada u tko zna kakvoj vukojebini ali se na kraju mogu pohvaliti da su vidjeli veliku petorku.
Ja sam bio na relaciji hotel – Kenija Airways. Sreo sam dosta dobrih ljudi koji govore engleski pa sam se mogao dobro sporazumjeti. Njima trebaju vođe koji bi ih inspirirali pa da se svi upute u istom smjeru. Oni toga nemaju jer ne znaju kako se to radi. Prošla su mi dva dana u razgovorima i pričama. Šansa da se opet vratim u Keniju je dosta velika. Baš mi se ne ide jer Kenija mi nije jako privlačna. Safari i lavovi me ne zanimaju. Hrana nije nešto specijalno jer sam u hotelu jeo po europski. U firmi sam se držao riže i nešto graha, a pio sam samo vodu iz boce koju sam ja otvorio. To je dobra taktika jer nisam obolio.
Jedino što im vrijedi je piva. Piva je po mom propisu: hladno pivo koje toče u zamrznute čaše. Super kombinacija. Još samo da se registrira da je Nairobi na nadmorskoj visini od 1700 metara. To je dosta visoko. Da se posjetimo, brdo Učka je 1300 metara. Nairobi je na visoravni koja je 400 metara viša od Učke. Po danu je 35 stupnjeva, a odmah poslije zalaska sunca temperatura se smanji na 10 stupnjeva. Zato nisam ni plivao u bazenu na četvrtom katu hotela. Kad sam se vraćao s posla bilo je već 18:15 sati. Mrak padne u roku od 10 minuta i odmah je hladno. Iako sam ponio moje speedo kupaće, htio sam ići na plivanje jer su naše, a i Airfrance stjuardese isto bile u hotelu. Sve sam si mislio kako ću na bazenu biti okružen ženskim tijelima, no nije bilo baš nikoga osim dva debela i pijana Engleza.
Ipak mi se odlazak iz Kenije najviše dopao od cijelog puta. Šest i pol sati nakon polijetanja već sam bio 10 km od Vukovara, vertikalno u zraku, naravno.

By Marijan Jozić