MENT objavio prva 24 izvođača za svoje peto izdanje

 

                                            MENT Ljubljana

                                           Festival i konferencija

  1. siječnja – 1. veljače 2019

KINO ŠIŠKA / AKC METELKOVA MESTO / ORTO BAR / STARA ELEKTRANA / LJUBLJANSKI DVORAC/ HOSTEL CELICA / SLOVENSKA KINOTEKA /

KLUB K4 /

                                                                     www.ment.si

 

Peto izdanje ovog zimskog festivala glazbene kreativnosti održat će se na više mjesta u Ljubljani od 30. siječnja do 1. veljače 2019., a ovom prilikom najavljuje 24 izvođača iz čak 17 zemalja. MENT Ljubljana, koji je početkom godine na Eurosonicu proglašen najboljim malim i „indoor“ festivalom, još će više opravdati dobivene nagrade predstavljajući najbolje od glazbene i koncertne ponude iz cijele Europe.

 

Već dosad poznatim koncertnim prostorima priključit će se Ljubljanski dvorac, a i konferencijski program će se također održati na novim lokacijama. Na njemu će se sudionici upoznati s neograničenim mogućnostima kineskog glazbenog tržišta, kao i značajem boutique festivala, održivosti, ekologije i jednakosti. MENT s ponosom najavljuje i intervjue s Claire O’Neill, suosnivačicom neprofitne tvrtke A Greener Festival te Natašom Podabed, izvanrednom kuratoricom (Ruski SKIF, Etnomechanica, Electro-mechanica festivali) i vlasnicom agencije More Zvukov koja uglavnom zastupa izvođače iz istočne Europe.

 

Od post punka preko dream popa do Porto Morta

 

Festival će ove godine ugostiti jedan od najznačajnijih gitarističkih bendova ovog desetljeća, danski Iceage, koji je ove godine za Matador Records izbacio svoj četvrti album „Beyondless“. Slovenska grupa Katalena, koja inspiraciju vuče iz slovenskih narodnih pjesama, promovirat će svoj sedmi album „Človek ni zver/Man Is Not a Beast”, a pridružit će im se i indie dvojac Peter Kernel koji je ove godine nominiran za najbolji nastup na švicarskoj Live Talents nagradi. Hrvatske boje na MENTu predstavit će Porto Morto čiji je prvijenac hvaljen i slavljen, kako od kritike, tako i od publike. Rotterdamska alternativna scena trenutno proživljava renesansu u što će publiku uvjeriti nastup benda Lewsberg.

 

It It Anita belgijski su post punkeri koji idu ruku pod ruku s britanskim post punk psihodeličarima Squid. Post punk elementi mogu se pronaći i kod Litvanaca koji se kriju iza imena Shishi, kao i ukrajinskog dvojca Ptakh_Jung. Malo žešći zvuk njeguju nizozemski punkeri  Charlie & The Lesbians te francuski post metalci Celeste, dok će Srbiju predstaviti dva vrlo interesantna benda koji sve više privlače pažnju publike širom regije: Turisti i Vizelj. Zabelov Group dolaze iz Češke i kombiniraju filmsku glazbu sa sampleovima i akustičnim instrumentima uz malo elektronike. Talijani Bee Bee Sea će se publici predstaviti svojim kaotičnim rokenrolom, Španjolci Mohama Saz nude kombinaciju tuareške hipnoze i arapskog šarenila uz utjecaj anatolijskog psihodeličnog rocka. Njemački bend ÄTNA poznat je po energičnom dark pop izričaju, lo-fi Slovenci 7AM, koji su ove godine nastupili na Tabor Film Festivalu, također će pokazati zašto su trenutno jedan od bendova o kojima se najviše priča u Deželi. Aiming for Enrike predstavit će Norvešku svojom mješavinom broken jazza i prekrasne buke. Jeanne Added je pjevačica iz Francuske koja je osvojila Deezer Adami Award zahvaljujući svom vrlo zaraznom pop izričaju, a njena kolegica iz Portugala Surma također će uvesti publiku u svoj sanjarski svijet, kao i Austrijanci Schmied Puls. Slovenski četverac NOAIR svira alternativni pop, a banjalučki kantautor Sir Croissant kombinira art pop, sevdah i narodnu glazbu.

 

U potrazi za inovacijama na programima glazbenih konferencija

Ove će godine MENT imati prvi think–tank jednostavnog naziva “Učiniti glazbene konferencije ponovo velikim“. Činit će ga profesionalci iz glazbene industrije u potrazi za idejama koje će unaprijediti i osvježiti glazbene konferencije, a rezultate će predstaviti na kraju programa. Okrugli stol na temu „Kako izbjeći stvaranje showcase mjehura“ koji će propitkivati ulogu showcase festivala, njihove glavne fokuse te uloge samih organizatora ovakvih događaja koji su sve popularniji. Na početnom okruglom stolu publika će, za razliku od inače, imati glavnu ulogu. Otkrit će se i nova regionalna mreža izdavača, publika će moći čuti nešto o syncu u europskim okvirima, a raspravljat će se i o mentalnom zdravlju svih aktera u glazbenoj industriji.

 

7AM (SI), AIMING FOR ENRIKE (NO), ÄTNA (DE), BEE BEE SEA (IT), CELESTE (FR), CHARLIE & THE LESBIANS (NL), ICEAGE (DK), IT IT ANITA (BE), JEANNE ADDED (FR), KATALENA (SI), LEWSBERG (NL), MOHAMA SAZ (ES), NOAIR (SI), PETER KERNEL (CH, CA), PORTO MORTO (HR), PTAKH_JUNG (UA), SCHMIEDS PULS (AT), SHISHI (LT), SIR CROISSANT (BA), SQUID (GB), SURMA (PT), TURISTI (RS), VIZELJ (RS), ZABELOV GROUP (CZ)

 

Više o festivalu: https://www.ment.si/lineup/

Više o konferencije: https://www.ment.si/conference/

Ulaznice: www.ment.si/tickets

Website: www.ment.si

Facebook event: www.facebook.com/events/262687454437391

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška.  Konferencija u koprodukciji sa Sigic. Festival podupiru Grad Ljubljana i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.