Kako su Horvatovi dočekali Tomislava Tolušića? – U Srednjim Mokricama uzorno OPG za ekološki uzgoj na otvorenom Banijske šare i simentalske govedi

Žuto-sive boje dlake ( oštra, do sjajna, priljubljena uz tijelo) s velikim nepravilnim crnim mrljama, uši klempave, tijelo dugačko i duboko. Odrasla doseže težinu 150-200 kilograma i više, u jednom leglu oprasi se 8 -14 prasadi. Nastala je 40-tih godina 20. stoljeća na Banovini, domicilno oko Petrinje i Gline, križanac je domaće bijele s klempavim ušima i crnog jorkšira, čime se kombiniralo meso i mast visoke kvalitete, a ova svojstva proizlaze i iz tradicionalnog načina uzgojnog držanje na otvorenom prostoru šljivika, šuma…
Ovo je osnovni opis Banijske šare svinje, autohtone pasmine našeg kraja, koja je ovaj tjedan dobila službenu potvrdu izvornosti, a rješenje o proglašenju trećom zaštićenom hrvatskom vrstom ( poslije srodnica, turopoljske i slavonske crne) ponosnim i zadovoljnim banovinskim svinjogojcima osobno je donio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Izvorna grla Banijske šare pokazana su mu kod drugog najvećeg uzgajivača ove pasmine na području Grada Petrinje, Željka Horvata u Srednjim Mokricama, koji drži 17 krmača i od njih 60 odojaka. U OPG-u toga stočara-ratara na ekološki način još se tove „obične“ svinje, od visokomuznih krava prerađuje mlijeko, za obiteljske potrebe drži perad, a zbog sve te stoke mehanički obrađuje 40 hektara vlastite i unajmljene zemlje. Prije pet godina Željko Horvat bio je među osnivačima Udruge uzgajivača Banijske šare, sada mu je stado ove pasmine drugo po brojnosti (odmah iza predsjednika Udruge Mladena Čačića), a lani je čak u Bruxellesu predstavljao ovu vrstu svinje.

Banijska šara svinja

Za doček mjerodavnog ministra u njihovu dvorištu i razgled imanja, obitelj Horvat posebno se pripremila. Narodne nošnje svoga zavičaja obukle su sestrične Paula Boltužić iz Budičine i mlađa Lana iz S. Mokrica, a uređivale ih baka Štefica i sestra Stela, dok je istovremeno njihov bratić i brat Sebastijan uz pomoć djeda i mame osedlao i zajahao obiteljskog, ljubimca, 12-godišnjeg ponija Sokola.
Na ulazu u OPG, Horvati su rasprostrli veliki stol popunjen delicijama samo iz njihove eko proizvodnje: kobasice češnjovke (naravno) od Banijske šare, više vrsta sireva s dodacima, kolače uz vlastito bučino ulje, nekoliko vrsta domaćih rakija….
– Sva ova zdrava, izvorna i kvalitetna, sirova ili prerađena hrana, plasira se u hotele i restorane uz more, ovo jedu gosti Jadrana, zbog toga nemamo problema s plasmanom- veli nositelj OPG-a Željko Horvat.
Ministar Tomislav Tolušić kušao je ponuđeno s gostinskog stola, a nakon razgleda tovilišta na otvorenom, Udruzi uzgajivača Banijske šare u obližnjem društvenom domu uručio originalno rješenje o priznavanju ove pasmine kao treće hrvatske autohtone vrste. Tu su glavnog gosta dočekale u narodnim nošnjama članice HKUD Mošćenica, postavljena je i izložba o ovom velikom i uspješno realiziranom projektu,a iz petrinjskog kraja T. Tolušić otišao s izvornim suvenirima iz poznate gline. Originalnu stucku i peku za sve vrste spravljanja hrane uručio mu je gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović.
Napisao i fotografirao: Antun Petračić