Put u Keniju

Mislite da mi je lako. Sretan čovjek puno putuje. No da li ste svjesni kakva je to napast toliko putovati? Najgore mi je što se opet odvajam od moje ženice. Opet sam 3 dana bez nje. Nakon toga mi je već dosta tih promjena vremenskih zona. Prošli tjedan sam došao iz Washingtona koji je šest sati razlike od Amsterdama. Sutra već idem u Keniju koja je 2 sata razlike ali na onu drugu stranu. Sreća je što se već u petak vraćam. Osim toga, let je dugačak. Od Amsterdama do Nairobija ima 7 sati leta Boeingom 747. Pošto idem tamo u Keniju? To je duga priča. No ukratko – tome je razlog što sam super engineer, a takvih ima malo. Nije da se hvalim. Ako sam sebi kažem da sam super, izgledam nekako prepotentan. Bolje da to opišem onako kao što je Herbert George Wales napisao u priči: U zemlji slijepaca onaj sa jednim okom je kralj!
Nije da je avijacija zemlja slijepaca ali u avijaciji svatko radi jedan komadić posla. Kad se sve to zbroji onda je to puno. Ja sam jedan od rijetkih koji sve to zna. O čemu se radi i što je to? Dakle, avion se sastoji od stotine dijelova. Sve je tako napravljeno da funkcije dijelova butu programirane u uređajima koji se lako promijene. Na primjer, uređaj za navigaciju je pokvaren. Avion sleti, tehničar promijeni uređaj i avion leti dalje. E, taj uređaj se onda pošalje u radionicu koja ga popravi, testira i certificira za ponovnu upotrebu. Moj posao je da osnivam takve radionice jer znam što je potrebno da se uređaji popravljaju, testiraju i certificiraju. E zato idem u Keniju da im pomognem da i oni nešto rade. Držim se onoga: daš im ribu i imat će za jesti cijeli dan. Naučiš ih pecati, imat će za jesti cijeli život.
Ja bi ih trebao naučiti kako da osnuju radionicu pa će imati posla za više ljudi za cijeli život. Bit će nam konkurenti ali nema veze jer će uvijek biti dovoljno posla. Što ću naći u Keniji, ne znam. Nadam se da neću naletjeti na kakvu zmijurinu ili kakvog otrovnog pauka. Lavove i slonove vjerojatno neću vidjeti ali ću vidjeti holandske blond stjuardese jer ću spavati u istom hotelu gdje i one. U slijedećem javljanju ispričat ću vam priču o doživljajima u Keniji. I mojoj borbi sa lavovima.

By Marijan Jozić