VIJENCI U POVODU DANA NEOVISNOSTI

Danas su na Mirogoju državna izaslanstva i izaslanstvo grada Zagreba položili vijence na spomen obilježje Glas hrvatske žrtve-zid boli, središnji križu Aleji hrvatskih branitelja, grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve Kenotaf na krematoriju, u povodu dana hrvatske neovisnosti.
Danas se prisjećamo vremena i dana kad je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državno-pravnih sveza s bivšom državom, samo dan nakon raketiranja Banskih dvora-naglasio je tom prilikom predsjednik Vlade Andrej Plenković-Ta je odluka bila prijelomna u procesu osamostaljivanja Hrvatske i ključni preduvjet za njeno međunarodno priznanje koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije. Danas smo i dalje na tom putu čvrsto ukorijenjeni u europski i transatlantski kontekst, dakle ciljeve koje je Hrvatska strateški ostvarila. U tom pogledu zadaće koje su pred nama danas je jačanje gospodarskog rasta, boljeg standarda života ljudi, jačanje hrvatskih institucija, njihove neovisnosti, samostalnosti da budu tako snažne bez bilo kakvih upliva, tako da ulijevanju povjerenje hrvatskim građanima. Na tom tragu ova Vlada nastoji osnažiti gospodarske trendove pri čemu mislim da svi vide korake naprijed. Naravno, puno toga još treba napraviti i u toj zadaći ćemo biti ustrajni u vremenu koje je pred nama.
To je bio dan kad smo jasno rekli da nismo više sastavni dio Jugoslavije i da krećemo dalje kao samostalna država-naglasio je predsjednik Sabora Goran Jandroković- i upravo je u svim tim događajima Hrvatski sabor odigrao važnu ulogu kao i uvijek u povijesti jer je upravo Sabor bio to tijelo koje brinulo o suverenosti države, o interesima hrvatskih građana i zato s ponosom obilježavamo ovaj dan.

ŽELJKO KRZNARIĆ