Uskoro se u Donjem Miholjcu koncertom Martine Filjak otvara ovogodišnji Prandau festival orguljaške i komorne glazbe

Donji Miholjac, pitoreskni gradić na Dravi, odavna nije samo granični prijelaz prema Mađarskoj uz koji, mi malo stariji, vežemo sjećanja na čekanje u koloni dok iz gepeka vire štruce dimljenog sira, kobasa i ostalih „suvenira“ iz Pečuha ili granici bližeg Harkanja. Prolazili su u to vrijeme tako mnogi tuda ne znajući da im se na dohvat ruke nalazi jedan od najočuvanijih dvoraca u Slavoniji i Hrvatskoj, dvorac Mailath-Prandau okružen krasnim perivojem. A, onih koji su bili svjesni doprinosu obitelji Prandau kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju ovog kraja, Slavonije i Hrvatske u cjelini moglo se u to vrijeme valjda nabrojati na prste.

A baš na tradiciji i glazbenoj kulturnoj baštini vlastelinske obitelji Hilleprand von Prandau Grad Donji Miholjac je u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Donjeg Miholjca, Župom sv. Mihaela Arkanđela, Povijesnom udrugom “Mailath“ i Glazbenom školom pri OŠ A. Harambašića, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, 2020. godine pokrenuo Prandau festival orguljaške i komorne glazbe. Festival je programski usmjeren na promoviranje orguljaške i komorne glazbe, revitalizacijom bogatog kulturnog naslijeđa i glazbene tradicije obitelji Hileprand-Prandau, a naročito jednog od članova obitelji, Karla baruna Prandaua, , koji je kao glazbenik i kompozitor bio i mecena glazbene umjetnosti, kulturnog života, obrazovnog i vjerskog života ne samo Donjeg Miholjca nego i cijele Slavonije

Obitelj Prandau bila je najveći donator kulturnom i društvenom životu Slavonije. Dali su izgraditi škole, kako pučke tako i glazbene, financirali su Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, dovodili umjetnike, glazbenike u svoj jedinstveni dvorac u Donjem Miholjcu, jedini izgrađen u tudorijanskom stilu u Hrvatskoj. Puno toga su ostavili u materijalnoj baštini Hrvatske, ali još više u onoj kulturološkoj, umjetničkoj i duhovnoj. Zato je i došlo vrijeme da im se barem kroz ovaj Festival  odužimo i vratimo ih u svijest hrvatskog društva i valoriziramo njihovo nesebično davanje i ulaganje u kulturu.

Ove godine, već petu godinu zaredom, nanovo će se u Donjem Miholjcu čuti glazbene note i naši će najistaknutiji umjetnici pohoditi ovaj dio Lijepe naše. Ovogodišnji Prandau Festival otvorit će 3. svibnja svojim koncertom u dvorcu Mailath jedna od ponajboljih hrvatskih i europskih pijanistica, Martina Filjak.

Pijanistica Martina Filjak svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao „umjetnica galvanizirajuće snage“ s „magnetskom scenskom prisutnošću“. Glazbenu naobrazbu stekla je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom je nastavila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji. Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009. godine, kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču i Zankel u Carnegie Hallu.