Koncert ‘Glazbom od Mediterana do Meksika’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U četvrtak, 18. travnja 2024. godine u Arheološkom muzeju u zagrebu održat će se koncert „Glazbom od Mediterana do Meksika“ izviđača mezosopranistice Katje Markotić i Alejandra Cordovae na gitari.

PROGRAM:

Koncert

Od Mediterana do Meksika

Katja Markotić, mezzosopran
Alejandro Cordova, gitara

četvrtak, 18. travnja 2024. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu

Ivan PADOVEC (1800-1873)
Iz zbirke za glas i gitaru op. 74
– Erstes Abendlied
– An…
– Lahku noć

Fernando SOR (1778-1839)
Uvertira i varijacije na Mozartovu temu op. 9

W.A. MOZART / F. SOR 
„Vedrai carino“ arija iz opere „Don Giovanni“

Mauro GIULIANI (1781-1829)
Iz ciklusa za glas i gitaru“Sei cavatine”
– Par che di giubilo n.1
– Alle mie tante lagrime n.3
– Con fuso, smarrito n.2

Francisco TARREGA (1852-1909)
Capricho árabe

Enrique GRANADOS (1867-1916)
Andaluza

Enrique GRANADOS (1867-1916)
Iz ciklusa “Collecion de tonadillas”
– El Majo timido n.5
– La Maja dolorosa n.2/3
– El tra la la y el punteado n.7

Manuel M. PONCE (1882-1948)
Sonatina Meridional

Manuel M. PONCE
Canciones populares
– Insomnio
– Adiós mi bien, adiós
– Espera

Katja Markotić, mezzosopran – studij solo pjevanja i interpretaciju Lieda završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Kammersängrin Ire Malaniuk a potom se usavršavala kod prof. F. X. Lukasowskog u Beču.
Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću pripada ustrajnom zalaganju na oživljavanju manje poznate i zapostavljene hrvatske vokalne baštine.
Tako je javno predstavila a za potrebe radija i televizije snimila brojne opuse I. Lukačića, D. Pejačević, J. Š. Slavenskog, F. Livadića, I. Padovca i F. Krežme. Izdala je 3 samostalna nosača zvuka sa opusima iz hrvatske vokalne baštine.
Sudjelovala je na svim značajnim domaćim festivalima (Zagrebački ljetni festival, Splitsko ljeto, Dubrovački ljetni festival, Pulsko ljeto, Porečke ljetne priredbe, Glazbene večeri otoka Krka, Osorske glazbene večeri i dr. Osim hrvatskih autora na repertoaru Katje Markotić nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne lirike (Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Liszt, Strauss, Mahler, Rahmanjinov, Respighi i dr.).
Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Zagrebački kvartet, Zagrebački komorni orkestar, Quartetto d’archi di Venezia, I Solisti di Milano,  Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Soeul), Deutsches Kammerorchester (Frankfurt), komorni orkestar „Roma Classica“, Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Christiana Ewalda prvom hrvatskom izvedbom pjesama A. Zemlinskog, Dubrovački simfonijski orkestar, Ljubljanske simfoničare i orkestar HNK Splita u izvedbi 2. Mahlerove simfonije pod ravnanjem Nikše Bareze.
Katja Markotić često je prisutna i na inozemnim podijima, (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu “Cervantino” XXX u Mexicu, sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).
Živi i djeluje kao slobodna umjetnica u Zagrebu i umjetnička je ravnateljica Ljetnog festivala Rovinj.

Alejandro Córdova posjeduje vlastiti stil, temeljen na tehničkoj kontroli, izuzetnom daru, uravnoteženosti, virtuoznosti, muzikalnosti i znatiželji za znanjem, senzibilitetom te iskustvu stečenom u međunarodnim okvirima kao izvođač klasične glazbe.
Jedan je od glavnih mladih meksičkih izvođača klasične gitare na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Rođen je u Cordobi, u Meksiku, gdje je započeo studij kod profesora Jesusa Peñe. Nakon toga upisuje Glazbeni fakultet Sveučilišta u Veracruzu pod mentorstvom priznatih profesora: Consuelo Bolio, Massimo Gatta i Alfredo Sánchez. Studirao je na Akademiji za usavršavanje gitare “Francisco Tárrega” kod profesora Paola Pegorara u Pordenonu, Italija. Diplomirao je na Državnom konzervatoriju “Jacopo Tomadini” u Udinama, Italija, gdje je bio na dvogodišnjoj specijalizaciji gitare kod profesora Stefana Viole.
Njegov talent prepoznali su priznati kritičari te je u svojoj dosadašnjoj karijeri održao koncerte u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Rusiji, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kostariki i Meksiku.
Izdao je tri ploče, prvu snimljenu u Londonu s Johnom Taylorom, drugu snimljenu u Sevilli s Contrastes Records i treću snimljenu s NAXOSOM. Također redovito sudjeluje na najvažnijim svjetskim festivalima te nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)