Dva vikend dana u Petrinji: Planinarska kestenijada na vrhu Hrastovačke gore i Festival kestena u središtu grada

Novinar: Antun Petračić
Fotografije: Andrijana i Antun Petračić

Turistička zajednica Grada Petrinje i Hrvatsko planinarsko društvo Zrin Petrinja zajedničkim snagama i marom uspješno su, kvalitetno i uz masovnost izletnika i posjetitelja, organizirali dva dana u čast jesenskog šumskog Nj. K. V. pitomog, jestivog kestena.

Veliki tim iz obje organizacijske polovice, kojima je Kristina Suppe istovremeno ista šefica, kao direktorice TZ i predsjednica HPD Zrin, priredio je  dva vikend dana za dugo sjećanje i spominjanje nadaleko.

Po prekrasnom vremenu u subotu domaći izletnici i pridošli gosti iz čak 27 planinarskih društva iz cijele Hrvatske i susjedne BiH nazočili su 23. po redu godišnjoj Planinarskoj kestenijadi na vrhu Hrastovačke gore. U okolišu  doma Matija Filjak, o kojem skrbi  HPD Zrin, za ovu prigodu uređenog i dotjeranog  posebnim akcijama gradskih planinara, naveliko se veselilo i zabavljalo. U prirodnim okruženju tople jeseni, u raznim sportsko-rekreativnim i glazbenim igrama natjecali se i u zanimacijama uživali odrasli i djeca, a sve uz dobru gastronomsku ponudu, naravno i ponudu lokalnih OPG-ova.

Do 415 metarskog vrha  Hrastovačke gore stizalo se automobilima, autobusima, biciklima, quadovima, a najviše pješice na tri ponuđena načina. Nakon glavnog jutarnjeg dočeka motoriziranim gostiju u gradskom parku, glavnina je startala pješice devet kilometarskim putem do cilja, kamo su stizali i oni s pohoda započetog  iz Hrastovice  pa u dva pravca uzbrdo dohodali na isto skupno mjesto.

U toj rijeci ljudi svih uzrasta i od svakuda, rekreirali su se i vjerni kućni ljubimci, poput jednogodišnje Lu, crnodlake njemačke ovčarske, uz svoga vlasnika Željka Dujmića iz Češkog sela.

Drugi dan ove povezane sezonske manifestacije, sada nazvan Festivalom kestena, održan je u nedjelju u samom središtu Petrinji, ispod velikog bijelog šatora na Trgu hrvatskih branitelja. Umjesto ranije najavljivanog gradskog parka, ovo je mjesto s „krovom nad glavom“ izabrano iznenada jer se najavljivala promjena vremena s kišom i zahladnjenjem, što se doista dogodilo u nedjelju pred zoru.

Ni u šatoru nije bilo dosadno ni bez sadržaja tijekom cjelodnevnog programa, u kojem su se redali nastupi mladih petrinjskih mažoretkinja i plesača, dječjeg zbora, animatori i pridošli atraktivni zabavljači za svaki uzrast posjetitelja…

U nedjelju su, također, na čak 30 štandova (dvostruko više nego što je takvih  bilo dan ranije kod planinarskog doma Matije Filjaka) svoje domaće jesenske plodove vrtova, polja i njiva, ali i suvenire, ukrase, razredne uratke i sl. ponudili nosioci OPG-a, školarci i drugi.

Naravno, na tome nedjeljnom Festivalu kestena, prodavali su se kolači i slastice od kestena, kao i vrući pečeni plodovi. Petrinjcima su pritom u „pomoć“ došli znalci s ovakvom uhodanom proizvodnjom: Marija Šalić i Damir Ganz iz  Hrvatske Kostajnice, a Gordana Redžić iz Siska, dok je od domaćih svo vrijeme ispod šatora, sve do noćnog završetka samostalnog koncerta popularnog Luke Nižetića, proboravila s ovakvih mjesta prodaje i ponude poznata Ljubica Balen, iz Ulice Stjepana Radića.

S provedbom Planinarske kestenijade i Festivala kestena 14. i 15. listopada više nego zadovoljne bile su dvije odgovorne gradske dame.

– Veseli masovnost posjetitelja i brojnost prijavljenih udruga, društava, skupina, škola i ostalih sudionika. Svi su domaćinski prihvaćeni i lijepo se proveli povrh Hrastovice, a isto tako i u šatoru. Hvala turističkom timu za puno zalaganja i postignuću, a i članovima Zrina na njihovim poslovima  prijama i dočeka izletnika i gostiju. Sada ulazimo u provedbu drugih projekata, a novi slični veliki masovni javni program predstoji za Tominje u Petrinji i kroz božićno-novogodišnje vrijeme – o ovim turističko-planinarskim dužnostima i najavom novih rekla je Kristina Suppe.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes također je zahvalila nositeljima i posjetiteljima velike  dvodnevne manifestacije. Naglasila je kako su programi i sadržaji sve veći i širi, pa Petrinja postaje daleko vidljivija i poznatija, s obvezom jačanja ovakve tradicije, među čije povijesne vrijednosti spada i 100- godišnje postojanje  HPD Zrin.