U Hrvatskoj Kostajnici bila kestenijada, slijedi sličan festival u Petrinji: U čast ( i slast) voćke kestena, iz srodstva bukve i hrasta!

Novinar: Antun Petračić

Ovo  jesensko godišnje doba, pogotovo s lijepim miholjskim vremenom ili babljim ljetom, kakvo se ove 2023. dobrano produžilo, ali izglednog prestanka  kroz dva-tri dana,  idealno je  za  dozrijevanja,  pa i  konzumiranja u svim vrstama priprema i posluživanja (kuhanog, pečenog, u brašnu, kolačima, medu i sl.)  pitomog, jestivog, šumskog kestena.

U prirodi raste u šumama,  visoka razgranata stabla  botaničari svrstavaju među voće, a u srodstvo su s bukvom i hrastom. Ovakav kesten raste po južnoj Europi i Sredozemlju,  u Hrvatskoj ga ima na  Medvednici i po obroncima Učke, posebna sorta maruna samo oko Lovrana i Opatije, a  najveće su šumske površine kod nas, u Banovini.

Zato se u mjesecu listopadu posebne višednevne svečanosti u čast, slavu i slast kestena održavaju u Hrvatskoj Kostajnici i našoj Petrinji.

MINULOG VIKENDA VEĆ UHODANA POZNATA TRODNEVNA  gurmanska-turistička-kulturno-zabavna-sportska i sl. Kostajnička kestenijada ponovljena je već 26 godinu za redom, a ove subote i nedjelje u Petrinji slijedi slični  mlađi, ali  također već tradicionalni Festival kestena 2023.

U Hrvatskoj Kostajnici su 6., 7. i 8. listopada  raznovrsni sadržaji za svakoga ponešto slijedili jedan za drugim, uz odasvuda masovan dolazak turista individualno i privatno, ali i organizirano, u velikom broju autobusa ili pak  dva dana s tradicionalnim Kesten cugom iz Zagreba.

Lani su u ovom pograničnom malom gradu Hrvatske i na samom rubu velike Europske unije, ispod brda Djed glavno mjesto ponude iz štandova i  popodnevno-noćnog programa premjestili s uske glavne gradske ulice,  ujedno i prometne državne ceste prema granici s BiH,  u prikladniji prostor oko gradske zgrade i ispred župne crkve, zaštitnika ovog mjesta, sv. Antuna Padovanskog. Bilo je živo i  preko Une, nadomak državne granice, oko i u samim zidinama poznatog  Starog grada.

Na velikoj pozornici   Kostajničke kestenijade,  s folklorom i  u sličnom zabavno-glazbenom   programu dva popodneva nastupila  su i društva s područja Petrinje: u subotu KUD Hrastovačka gora iz Hrastovice, a u završnici  u nedjelju  članovi KUD-a Pokupljanka iz Bresta, inače na lanjskom nastupu proglašeni stalnim dragim gostima svih budućih ovakvih  godišnjih kestenijada.

Inače, uz sponzore, donatore  i svake vrste  drugih  pomagača, ovogodišnju je „nosila“ Turistička zajednica Područja Banovina-Pounje, a kojoj je, kratko vrijeme, tek  od srpnja 2023. direktorica Petrinjka  Dijana Eraković- Žilić.

Iz našeg grada svaki dan na novi zahtijevan posao putuje u Hrvatsku Kostajnicu, a obratno iz toga grada u Petrinju  na svoje radne  obveze dolazi Petar Prpić, profesionalac Javne vatrogasne postrojbe Petrinje.

On je tri udarna dana proteklog  vikenda na prometnom pješačkom i moto mjestu svoga grada obnašao volontersku dužnost Kostajničke kestenijade kao pečenjar i prodavač garavog vrućeg  ploda iz okolnih šuma.

Na žalost, ovoljetna jaka  dugotrajna vrelina sa sušom  umanjili  su urod   i usitnili plod. Jesu li se zbog toga ili „mode skupoće po euru“ sirovi kesteni  prodavali po 7-10 eura kg, mjerice pečenih stajale  3, 4 i 5 eura, a kolači na bazi kestena nudili  odreda po dva prema više eura za jedan komad?

Među tročlanim kestenjarima na ulaznoj gradskoj poziciji Kostajničke kestenijade, uz Petra Prpića radišno su se udružili  i  prijatelji Tomislav Mađarić i Davor Žilić, istog imena i prezimena kao dobro  znani petrinjski i u Hrvatskoj i svijetu poznati  akademski slikar Davor Žilić.

A upravo smo njega, sa svojom i  obitelji  brata Igora, susreli  za subotnjeg lutanja po Unskom lungomaru, uz kojeg se po ovoj  sada mirnoj i plitkoj rijeci  prodavala ruta drvenim ili plastičnim  čamcem uz poziv Vožnja lađom!.

Od Davora Žilića, petrinjskog, saznajemo kako je njegova supruga nova direktorica područne Turističke zajednice za ovaj dio županije, a u  službenom promidžbenom letku čitamo kako je prof. dr. art. Davor Žilić prvi službeni izlagač   prvog dana ove 26. turističko-kulturne manifestacije. U organizaciji ogranka Matice hrvatske H. Kostajnice u Hotelu Central održao je stručno predavanje „Uloga umjetnosti u revitalizaciji zajednice u poslijeratnom području.“

A SADA, NADOLAZEĆEG VIKENDA, VIDJET ĆEMO I DOŽIVJETI  Festival kestena 2023. u Petrinji. Prvog dana u subotu svi su sadržaji planirani u prirodi na vrhu Hrastovačke gore, dolaskom posjetitelja pješice devet kilometara  iz Petrinje ili autobusom do Hrastovice, pa kraće i brže  uzbrdo šumom do vidikovca i  Planinarskog doma Matija Filjak.

Drugog dana u nedjelju, sve će se dešavati u Petrinji, a zainteresiranima  skrećemo pozornost kako će se, zbog najave pogoršanja vremena, održati u velikom šatoru na Trgu hrvatskih branitelja, a ne u gradskom parku, kako je bilo ranije zamišljeno i najavljivano.

Za  oba petrinjska dana Festivala kestena  u foto galeriji su originalni službeni  plakati sa svim  detaljima programa ovog 14. i 15. listopada.

Pridružite se, sudjelujte, uživajte, vidimo se! Fotografije: Antun Petračić