U Arheološkom muzeju u Zagrebu držana zanimljiva panel diskusija – ‘Umrežavanje u muzejima: društveni mediji kao most između stvarnog i virtualnog’

U srijedu, 11. listopada 2023. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu i online na panelu UMREŽAVANJE U MUZEJIMA: DRUŠTVENI MEDIJI KAO MOST IZMEĐU STVARNOG I VIRTUALNOG pridružili su nam se stručnjaci i zaljubljenici u kulturu iz 39 javnih i privatnih institucija i poslovnih subjekata. Ovaj panel prvo je od četiri događanja koje organizira Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu programa Stručna događanja AMZ 2023.

Panelistima doc. dr. sc. Krešimiru Dabi, Ivanu Dorotiću, Mihaeli Kulej i Dariu Marčacu i moderatorici Zorici Babić u zanimljivoj raspravi, koja je, tek načela aktualne teme i izazove s kojima se svakodnevno suočavaju muzeji komunicirajući s publikom na društvenim medijima, pridružili su se muzejski stručnjaci i zaljubljenici u kulturu iz muzeja, galerija, kulturnih ustanova, veleučilišta i poslovnog sektora iz cijele Hrvatske i Slovenije te stručnjaci Muzejskog dokumentacijskog centra i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, istakla je važnost prisutnosti muzeja na društvenim mrežama i održavanje kontakta s publikom putem društvenih medija ali također upozorila i na činjenicu da velik broj muzeja nema zaposlenih stručnjaka koji bi se time bavili. Zaključila je da bi konačni cilj komuniciranja s publikom putem društvenih mreža trebao biti stvaranje online zajednice koja će s muzejom stvarati nove projekte.

Krešimir Dabo, predavač na kolegijima vezanim uz odnose s javnošću u kulturi, menadžment manifestacija i interpersonalnu komunikaciju primijetio je kako odnosi s javnošću i komunikacija preko društvenih medija nisu uključene u strategije muzeja. Zaključio je kako je trenutno situacija takva da je zadatak na svakom pojedinom stručnjaku odnosa s javnošću koji radi u kulturnom sektoru osvijestiti važnost odnosa s javnošću i društvenih medija u okruženju u kojem rade.

Ivan Dorotić, glavni urednik i pokretač online magazina Vizkultura, fotograf, publicist i komunikacijski strateg naglasio je kako kulturni sadržaj zahtjeva drugačiji način komunikacije i ne može se usporediti s komunikacijom komercijalnih brendova. Također je primijetio da potrebu za komunikacijom kroz društvene medije ne prate planirani budžeti u institucijama, navodeći primjer niz novootvorenih interpretacijskih centara koji iako nude sadržaje visokog produkcijskog nivoa nisu prepoznati od strane publike zbog izostanka planiranja i implementacije komunikacijske strategije.

Dario Marčac, tiktoker, kreator sadržaja na društvenim mrežama i osnivač Crew zajednice, otkrio nam je da sadržaj na Tik Toku konzumiraju svi uzrasti. Kratki video sadržaji na Tik Toku doživjeli su veliku popularnost među mladima, no promjene u demografiji konzumenata sadržaja donijela nam je pandemija i totalno zatvaranje 2020. godine. Na kraju je zaključio da je Tik Tok društvena mreža prilika za muzeje jer još uvijek ima neograničene mogućnosti organskog dosega publike bez oglašavanja, te da je Tik Tok promijenivši svoju strategiju omogućio, umjesto kratke forme od 15 sekundi, objavljivanje video sadržaja u trajanju do 10 minuta, koje je svakako moguće iskoristiti za edukativne sadržaje.

Program Stručna događanja AMZ 2023.

petak, 27. 10. 2023. u 11 sati PANEL – PRIČA IZA IZLOŽAKA: OTKRIVANJE POVIJESTI U MUZEJIMA
četvrtak, 9. 11. 2023. u 11 sati PANEL – LJUDSKI OSTACI I IDENTITET MUZEJA: ETIČKE DILEME I DRUŠTVENI RAZGOVORI
srijeda, 22. 11. 2023. u 11 sati RAZGOVORI UGODNI – KROZ OČI ARHEOLOGA: INTERPRETACIJA ZNANOSTI KROZ STALNI POSTAV

Program Stručna događanja AMZ 2023. sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.