U Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorena izložba „Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije“

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorena je izložba „Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije“ u suradnji s Češkim egiptološkim institutom Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta u Pragu i Veleposlanstvom Češke Republike u Republici Hrvatskoj. 

Za posjetitelje izložba je otvorena od 3. listopada do 30. studenoga 2023., a ulaz je besplatan.

Na otvorenju okupljenima dobrodošlicu je izrazio Ivan Radman-Livaja, zamjenik ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu. Veleposlanik Češke Republike Milan Hovorka istaknuo je izvrsnu suradnju s Arheološkim muzejom u Zagrebu. Uzvanicima se također obratio Ayman Tharwat Amin Abdel Aziz, veleposlanika Arapske Republike Egipat u Republici Hrvatskoj. Izložbu je otvorila, Renata Landgráfová, ravnateljica Češkog egiptološkog instituta.

2019. godine obilježeno je stoljeće od prvih egiptoloških predavanja koja je održao izvanredni profesor František Lexa na Karlovom sveučilištu tijekom ljetnog semestra 1919. godine. Češka egiptologija od tada je napravila goleme korake naprijed, a Češki egiptološki institut na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, jedina institucija te vrste u Češkoj, iskoristio je ovu izložbu kao način obilježavanja godišnjice tog putovanja. Izložba najprije vodi posjetitelje kroz surove početke, kada se u skromnim uvjetima Sveučilišta u prvoj polovici 20. stoljeća rađa nova znanstvena disciplina. Egiptologija je utemeljena na Sveučilištu isključivo zahvaljujući velikom osobnom trudu i nesalomljivom duhu Františeka Lexe. Drugi dio izložbe nudi pogled na razdoblje od 1960-ih do 2019. godine, kada je institut započeo s organizacijom arheoloških istraživanja u Egiptu i Sudanu. Glavni fokus je na Abusiru – glavnom arheološkom lokalitetu suvremenih čeških egiptologa. Fotografije iz tih razdoblja ne prikazuju samo promjene samog arheološkog nalazišta, već i okoliša koji se drastično mijenjao kroz stoljeća.
Izložba Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije i prateći program sufinancirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

IZLOŽBA
Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije
3. listopada – 30. studenoga 2023.
Arheološki muzej u Zagrebu, 1. kat

Radno vrijeme muzeja:
utorak, srijeda, petak    12 – 16 sati
četvrtak                          12 – 18 sati
subota                             10 – 14 sati
zatvoreno ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima

ulaz besplatan

Zbog tekuće obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

Sarkofag svećenika Iufaa – unutrašnja dekoracija, lokalitet Abusir, Egipat (c) Češki egiptološki institut FF UK