Predstavljanje nacionalnog projekta ‘Mama budi zdrava – Ružičasti listopad’

Ove srijede, 27. rujna 2023., će ispred II. gimnazije u Zagrebu, Križanićeva 4, biti održano predstavljanje nacionalnog projekta “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad” kojega provodi Udruga SVE za NJU.

Predstavljanje počinje u 15 sati i 15 min konferencijom za medije, a u 15 i 45 bit će održano snimanje zajedničke fotografije s učenicama i učenicima.

Udruga SVE za NJU, već sedmu godinu zaredom u listopadu, Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke, organizira projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”, kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki. Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da bude zdravo. Djeca to isto žele poručiti svojim majkama kroz akcije koje se održavaju širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada. Prvi put proveden je 2017. u Glini i Hrvatskoj Kostajnici. Velika je novost ove godine je to što će se projekt provoditi regionalno i to u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Akcije će organizirati udruge Europa Donna Slovenija, Evropa Dona Srbija, Renesansa Bosna i Hercegovina, Savez žena Iskra Bosna i Hercegovina i Ezra Makedonija.

Projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad” provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ovaj projekt nagrađen je prestižnom nagradom EU Health Award.

Prilikom izvedbe projekta učenici tijelima formiraju simboličnu vrpcu i fotografiraju se ili snime kratki video s porukom, a majkama ponesu edukativni letak s porukom „Mama, budi zdrava“. Cilj projekta i akcije je promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena svih dobnih skupina na brigu o zdravlju. Istovremeno, povodom organizacije akcije u školi nastavnici na prikladan način djecu upoznaju s važnosti razvoja zdravih stilova života u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, posebno malignih bolesti.

Ove godine u projektu sudjeluje više od 130 škola i vrtića i 50 000 djece.