Počinje „Okolo“ – pogledajte ulice grada iz drugačije perspektive

Otkrijte nova umjetnička iznenađenja koja vas čekaju na svakom koraku 

Zagreb, 21. kolovoz 2023. – U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt „Okolo“ i ove godine vas poziva da se do 30. kolovoza uputite u jedinstvenu umjetničku šetnju Zagrebom, pogledate ulice grada iz drugačije perspektive i otkrijete iznenađenja koja su za vas na svakom koraku pripremili međunarodni i lokalni umjetnici i dizajneri.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po šesti puta, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvode međunarodna imena: Isaac Cordal i Ememem. Španjolski umjetnik, poznat po svojim genijalnim minijaturnim svjetovima, Isaac Cordal u Zagrebu je pronašao dom za svoje najnovije male skulpture koje smješta u urbano okruženje kako bi na svojstven način komentirao moderno društvo, a kako izgleda „umjetnost zacjeljivanja ulica“ pokazat će nam Emememstreet art kolektiv iz Lyona koji svojim prepoznatljivim kolorističkim mozaicima od keramičkih pločica uljepšava napuknute pločnike, kolnike i fasade diljem svijeta. Cordalova „Pomrčina cementa“ može se pronaći na čak osam lokacija: Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9, Tomićeve stube kod prolaza, Ilica 12, Zakmardijeve stube, Krvavi most i Male stube, dok će Ememem svojim jedinstvenim potpisom obilježiti stube u prolazu Hotela Jägerhorn nakon 25. kolovoza.

Uz njih, (u)lice grada zanimljivim prostorno-specifičnim instalacijama i street art intervencijama u javnom prostoru osvježavaju i poznata imena s domaće umjetničke scene. Tako vas na dvije lokacije čekaju dvije potpuno različite tekstilne instalacije. Kiparica Ida Blažičko, najpoznatija po svojim ambijentalno-tekstilnim instalacijama u javnom prostoru, na Ilirskom trgu predstavlja skulpturu od tekstila Valovi, prilagođenu jedinstvenoj atmosferi povijesne zagrebačke lokacije, dok je modni dizajner Damir Begović, koji inače stvara vizualno i teksturno bogate i slojevite kolekcije inspirirane rodnom Slavonijom, na uglu Splavnice i Tkalčićeve ulice postavio impresivnu prostornu instalaciju Narodni grafiti Ponjava i kroz suvremeni pristup i drugačiju tehniku obilježio etno tradiciju.

Dvije dizajnerice bave se motivima grada i ljeta. Gajeva ulica tako postaje mjesto okupljanja prepoznatljivih stanovnikaulica i trgova – golubova – ali onako kako ih „Točno u podne“ vidi Ivana Mrčela, dok Jelena Malenica u prolazu ispod Uspinjače vertikalnim poljem suhog bilja iz šibenskog zaleđa smještenog u gradski krajolik, uz zvukove cvrčaka, priziva osjećaj Beskrajnog ljeta“.

Nas dve posvećuju fotografsku intervenciju velikoj hrvatskoj i omiljenoj zagrebačkoj fotografkinji specifične autorske poetike, Slavki Pavić, iza koje je više od 70 godina zabilježavanja gradskih prizora i fotografskih eksperimenata. Kroz više od 20 fotografija velikih formata koje dokumentiraju važan djelić zagrebačke svakodnevice, postavljenih na plakatnim mjestima u nizu, obilježit će se umjetničko stvaralaštvo i specifična poetika ove legendarne fotografkinje sklone subjektivnoj fotografiji. Foto dnevnici Slavke Pavić listaju se na Kaptolu i Zakmardijevim stubama te u Šoštarićevoj i Varšavskoj ulici od 22. kolovoza, kada će ujedno, na stupovima na Dolcu te Trgu bana Jelačića na uglu sa Splavnicom i Praškom ulicom, niknuti i šest interaktivnih humorističnih plakata povezanih u Kružni tok, s potpisom Pavla Kuharića iz studija za dizajn Verlauf, kojima se rekotenkstualizira značenje oglasnog stupa kao informativnog objekta.

Ovom prilikom Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a  je izjavila: „Projekt Okolo podržavamo od njegovog prvog izdanja 2018. godine jer smatramo da ovakav vid umjetničkog izričaja doprinosi našem kulturnom bogatstvu i raznolikosti te dodatno obogaćuje zagrebačku turističku ponudu. Naime, Zagreb je, iz perspektive turizma, destinacija suvremenog umjetničkog stvaralaštva i predvodnik urbane kulture u Hrvatskoj, a Okolo, kroz inspirativne instalacije umjetnika, stvara poseban doživljaj javnih gradskih prostora i to na neinvazivan te održiv način. Kao projekt, Okolo raste i mijenja se iz godine u godinu, stoga me veseli da će se i ovog kolovoza predstaviti nove urbane intervencije koje svojom originalnošću potiču na promišljanje te, time, pridonose podizanju svijesti o vrijednostima i utjecaju umjetnosti na našu svakodnevicu.“

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Mural Lonca u Klaićevoj, Crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Pogledajte prve umjetničke instalacije i ulične intervencije koje su osvanule Okolo po gradu i zaputite se u mali umjetnički obilazak Zagreba.

1. ISAAC CORDAL, Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9 i kod prolaza, Ilica 12
POMRČINA CEMENTA

POMRČINA CEMENTA

Pomrčina cementa je nomadski projekt, sastavljen od niza urbanih intervencija posvećenih malim figurativnim skulpturama koje promišljaju suvremeno društvo. Središnji lik je stereotipni sredovječni, ćelavi, uniformirani muškarac u sivom odijelu. Vodeću ulogu igra odabir lokacija koje postaju semantički prostori u kojima opažamo protok vremena, prolaznu dekadenciju te koji nam govore o vlastitoj nesavršenosti. Umjetnik koristi humor i ironiju na odmjeren, dvosmislen način, uvijek na granici drame, do trenutka kad ne znaš bi li se smijao ili plakao.

2. IDA BLAŽIČKO, Ilirski trg
VALOVI

VALOVI

Valovi simboliziraju duboku povezanost čovjeka i vode, a smješteni su na Ilirski trg gdje su mještani nekoć odmarali i osvježavali se vodom iz zdenca. Kontemplativni sklad s prirodnim okruženjem i spoj svjetla, prostora i tekstila evocira skoro opipljive osjećaje prisutnosti i odsutnosti. Više od pukog objekta, Valovi su ples svjetlosti i sjene, most koji povezuje promatrača s prirodom. U tišini dijaloga s Ilirskim trgom, skulptura poziva prolaznike da otkriju poznato u sasvim novom svjetlu.

3. IVANA MRČELA, Gajeva 2
TOČNO U PODNE

TOČNO U PODNE

Točno u podne je hommage zagrebačkim golubovima koji se vinu u zrak kada Grički top pukne točno u podne. Nekoć se smatralo da golubovi predstavljaju vrline poput nježnosti, ljubavi, žrtvovanja, komunikacije, zajedništva među ljudima, milosti i mira, da su izuzetno sretne ptice. Oni posjeduju osobine kojih sve više fali u današnjem svijetu. Ovaj ružičasti „oblak golubova“ poziva posjetitelje da se pridruže jatu i preuzmu dio njihova optimizma.

4. JELENA MALENICA, prolaz kod Tomićevih stuba
BESKRAJNO LJETO

BESKRAJNO LJETO

Beskrajno ljeto je višeosjetilna instalacija koja prolaz ispod Uspinjače pretvara u bogato polje suhog cvijeća. Napravljena od autentičnog bilja iz šibenskog zaleđa te smještena u gradski krajolik, na vreli asfalt, instalacija na specifičan način priziva osjećaj „vječnog ljeta“.

5. DAMIR BEGOVIĆ, Dolac stube
NARODNI GRAFITI PONJAVA

NARODNI GRAFITI PONJAVA

Narodni grafiti Ponjava je nastao u tekstilu, potaknut idejom o spoju tradicije sa suvremenim tendencijama. Inspiracija rodnim krajem i etnografskim motivima povezana je s grafitima kao simbolima grada. Svojevrsni patchwork slojeva, potaknut emocijama ljubavi prema baštini, postaje snažna vizualna poruka o tome tko smo, što smo i kojem kraju pripadamo.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija te Fotokluba Zagreb.