Eckart Runge, Martina Filjak i Gordan Tudor priredili koncert za pamćenje u Kneževu dvoru

Dubrovnik, 13. kolovoza 2023. – Posebnu glazbenu festivalsku večer priredili su sinoć, 12. kolovoza violončelist Eckart Runge, pijanistica Martina Filjak i saksofonist Gordan Tudor oduševivši brojnu publiku u atriju Kneževa dvora virtuoznom izvedbom skladbi Ástora Piazzolle, Georgea Gershwina, Nikolaja Kapustina i Gordana Tudora.

Koncert je počeo zajedničkom izvedbom troje izvanrednih glazbenika koji su svojom virtuoznošću i strašću prenijeli čaroliju Zime i Proljeća iz čuvenog ciklusa 4 godišnja doba Buenos Airesa  argentinskog skladatelja Ástora Piazzolle, koju je festivalska publika popratila gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Uslijedila su Tri Preludija za saksofon i klavir Georgea Gershwina, koja su iznjedrila široki spektar osjećaja, od raskošnih do nježnih tonova, ispreplićući se u čarobnom plesu između ova dva instrumenta te Elegija i burleska za violončelo i klavir ruskog skladatelja Nikolaja Kapustina koje su istovremeno donijela eleganciju i živahnu burlesku, stvarajući intrigantan kontrast u izražaju. Izvedeno je i djelo Gordana Tudora, saksofonista, ali i skladatelja, Sonata za saksofon i klavir, dok su se za kraj koncerta glazbenici vratili Piazzolli i Grand Tangu za violončelo i klavir te preostalim stavcima iz 4 godišnja doba Buenos Airesa kada su prigodnim zaokretom planiranog rasporeda, zaključili festivalsko glazbeno putovanje nakon Jeseni  s Ljetom zasluživši snažan, dugotrajan pljesak. Osim strastvenog muziciranja, glazbenici su tijekom koncerta komunicirali s publikom. Kroz najave i opise pojedinih skladbi, stvorili su izuzetno intimnu atmosferu unutar prostora Dvora, dodatno obogativši glazbeno iskustvo prisutnih, omogućavajući im dublje razumijevanje i povezanost s glazbenim djelima.

Sljedeći koncert u atriju Kneževa dvora održat će poljska violinistica Martyna Pastuszka i njezin {oh!} Orkestar u srijedu, 16. kolovoza s početkom u 21:30. Ansambl je specijaliziran za povijesno informiranu izvedbu s kojom se redovito pojavljuje na renomiranim festivalima i poznatim koncertnim dvoranama, a ulaznice za koncert na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.