Violinist Kristóf Baráti s Komornim orkestrom Mendelssohn u Kneževu dvoru

Dubrovnik, 8. kolovoza 2023. – Mađarski violinist Kristóf Baráti prepoznat je diljem svijeta kao glazbenik izvanredne kvalitete s ogromnim izražajnim rasponom i besprijekornom tehnikom, a festivalska publika imat će ga priliku poslušati u četvrtak, 10. kolovoza u atriju Kneževa dvora, kada će nastupiti s mađarskim Komornim orkestrom Mendelssohn. Koncert počinje u 21:30, a na programu su djela Mendelssohna, Mozarta, Saint-Saënsa i Bartóka.

Još jedna atraktivna glazbena večer u Dvoru započet će jednostavačnom Simfonijom za gudače br. 10 u h-molu Felixa Mendelssohna Bartholdya, a nastavit će se Mozartovim Koncertom za violinu br. 5 u A-duru, poznatim po svojoj opsežnosti i iznimnoj tehničkoj zahtjevnosti. Treća skladba na programu je Introdukcija i rondo capriccioso, op. 28 Camillea Saint-Saënsa, posvećena briljantnom španjolskom violinistu Pablu de Sarasateu, a koncert će privesti kraju dvjema skladbama Béle Bartóka, Divertimentom koji odiše laganijim neoklasičnim stilom i Rumunjskim narodnim plesovima za koje je skladatelj pronašao inspiraciju u rumunjskoj pučkoj glazbi.

Mađarski violinist Kristóf Baráti često je hvaljen zbog poetičnosti i elokvencije koju unosi u svoje sviranje te ga opisuju kao istinskog esteta zvuka najvišeg ranga. Nakon što je većinu svog djetinjstva proveo u Venezueli gdje je nastupao kao solist s ponajboljim domaćim orkestrima, vratio se u Budimpeštu kako bi studirao na Glazbenoj akademiji Franz Liszt te kasnije učio od Eduarda Wulfsona, učenika Milsteina i Menuhina. Danas živi u Budimpešti i redovno održava nastupe diljem Mađarske, a zajedno s Istvánom Vardáijem djeluje kao umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala komorne glazbe u Kaposváru. Baráti svira na Stradivarijevoj violini Lady Harmsworth iz 1703. koju je dobio na posudbu od Stradivarijevog društva iz Chicaga.

Komorni orkestar Mendelssohn osnovan je 1985. godine u Veszprému, povijesnom mađarskom gradu bogate glazbene baštine. Orkestar od samog osnutka predvodi Péter Kováts, umjetnički voditelj i solist na violini, a njeguju repertoar u rasponu od barokne do suvremene glazbe, čak i jazza. Praizveli su značajan broj suvremenih djela ili ih premijerno izveli u Mađarskoj. Komorni orkestar Mendelssohn osnivač je Međunarodnog glazbenog festivala Auer, koji se od 2014. održava u čast Leopolda Auera (1845. – 1930). Laureati su nagrade Bartók–Pásztory, jedne od najprestižnijih mađarskih nagrada za umjetnost.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.