Svjetski poznati bas-bariton Marko Mimica i kubanski pijanist Marcos Madrigal u Kneževu dvoru

Marko Mimica, foto: izvor DLJI

Dubrovnik, 26. srpnja 2023. – Renomirani hrvatski bas-bariton Marko Mimica i kubanski pijanist Marcos Madrigal nastupit će u petak, 28. srpnja u 21:30 u atriju Kneževa dvora. Festivalsku publiku očekuje zanimljiva glazbena večer s programom lieda i arija posebno kreiranim za Dubrovačke ljetne igre.

Program će započeti Michelangelovim pjesmama Huga Wolfa koje su obilježene takozvanim kasnim stilom, zvukovnom askezom, redukcijom glazbenih sredstava, ali i jednostavnošću strukture. Uslijedit će skladba Don Quijote Dulcineji  koju je Maurice Ravel napisao za filmsku adaptaciju Don Quijotea s Fjodorom Šaljapinom, te Preludij, op. 34 i Polka poznatog ruskog skladatelja i pijanista Dmitrija Šostakoviča, a program će završiti Pjesmama i plesovima smrti Modesta Petroviča Musorgskog kroz koje skladatelj majstorski postavlja nove standarde glazbenog prikazivanja sumornosti, tegoba i neumitnosti smrti.

Hrvatski bas-bariton Marko Mimica (Split, 1987.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na opernoj je pozornici debitirao 2008. kao Papageno u Mozartovoj Čarobnoj fruli (HNK Zagreb i Rijeka). Od 2011. do 2016. godine bio je član ansambla Njemačke opere u Berlinu gdje je utjelovio brojne uloge. U netom završenoj sezoni ponovno je pjevao u Njemačkoj operi u Berlinu, u operama Moć sudbine i Herodijada, a u novije vrijeme nastupao je i u Barceloni, Amsterdamu, Palermu, Torinu, Palm Beachu te New Yorku. Godine 2011. sudjelovao je u projektu Mladi pjevači Festivala u Salzburgu, a 2013. bio je jedan od finalista BBC-jevog natjecanja Singer of the World u Cardiffu.

Marcos Madrigal (Havana, 1984.) diplomirao je s pohvalom 2007. na Kubanskom umjetničkom sveučilištu (ISA) u klasi renomirane profesorice i pijanistice Teresite Junco. Pohađao je majstorske tečajeve na Konzervatoriju talijanske Švicarske u Luganu i na Međunarodnoj glasovirskoj akademiji na jezeru Como, gdje je imao priliku učiti od svjetski poznatih pijanista. Kao recitalist i solist s orkestrima, Madrigal je nastupao na najprestižnijim svjetskim pozornicama, a od 2017. djeluje kao umjetnički ravnatelj međunarodnog festivala klasične glazbe u Havani, Habana Clásica. Nagrađivan je na uglednim međunarodnim pijanističkim natjecanjima, a 2012. primio je Zlatnu medalju Maison des Artistes koju dodjeljuje Udruženje za kulturu, umjetnost, znanost i društveni angažman pri Sveučilištu Sapienza u Rimu.