Pijanistički memorijal Ranko Filjak 30.06. – 08.07.2023. Petrinja

U petak, 30. lipnja, počinje Pijanistički memorijal Ranko Filjak u Petrinji.

Festival je posvećen revitalizaciji imena i značaja, uz Ivu Pogorelića, najvećeg hrvatskog pijaniste Ranka Filjaka. U posljednjih više od 200 godina, obitelj Filjak je obilježila kulturni, školski, umjetnički razvoj Petrinje. Riječ je o autohtonoj petrinjskoj obitelji iz koje potječe i Ranko Filjak čija kćer Martina Filjak je danas naša najangažiranija pijanistica, umjetnica u svijetu.

Na koncertima od 30. lipnja do 8. srpnja predstavit će se vodeća pijanistička imena Hrvatske s vrlo originalnim i zanimljivim programima:

Festival 30. lipnja otvara pijanist i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Lovro Pogorelić i to s Beethovenovim Diabelli varijacijama koje se jako rijetko čuju na programima pijanista. Riječ je o kapitalnom djelu njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena.

U nedjelju, 2. srpnja, nastupa klavirski duo Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević s vrlo raritetnim programom kakav se skoro uopće ne može ni čuti. Uz djela Schuberta i Poulenca čut ćemo izbor stavaka iz Suite Horoskop hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula. To je plesna suita koju je Papandopulo skladao u suradnji s velikom umjetnicom i pedagoginjom Anom Maletić, suvremenom plesačicom.

Utorak, 4. srpnja, rezerviran je za najbolje učenike Glazbene škole Frana Lhotke Sisak-Petrinja.

U četvrtak, 6. srpnja, će jedan od naših najangažiranijih pjevača, kako u Hrvatskoj tako i vani, bas-bariton Krešimir Stražanac uz pijanistu Krešimira Starčevića predstaviti lied Berse i Rahmanjinova.

Za kraj Festivala, u subotu 8. srpnja, pijanist Đuro Tikvica i 13 mladih pijanista njegovih bivših studenata posvetit će koncert velikanu Sergeju Rahmanjinovu i time obilježiti 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti skladatelja.

Nositelj organizacije Pijanističkog memorijala RANKO FILJAK u Petrinji je POU Hrvatski dom, a umjetnički ravnatelj je naš mladi pijanist, Petrinjac i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Karlo Ivančić. Producent projekta je naš koncertni orguljaš Edmund Andler-Borić.

Pijanistički memorijal Ranko Filjak je pokrenut s ciljem revitalizacije kulturnog nasljeđa Petrinje koja se kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj može pohvaliti s najstarijim organiziranim glazbenim društvima u kontinuitetu: HPD Slavulj, Gradska limena glazba Petrinja i Glazbena škola. Uz njih valja istaknuti nekadašnji (od sredine 19. stoljeća) centar glazbenog života Petrinje: Petrianer Musikverein/ Petrinjski glazbeni zavod. Naime, za vrijeme Austrije u Petrinju su se doselili mnogi Česi, Nijemci, Mađari, Židovi te ostali koji su podigli i izgradili glazbenu scenu Petrinje i ostavili neizbrisiv trag usprkos raznim ratnim razaranjima i potresu.

4. izdanje Pijanističkog memorijala Ranko Filjak u Petrinji

30.06. – 08.07.2023.

Svi koncerti se održavaju u župnoj crkvi sv. Lovre s početkom u 20h

Ulaz je slobodan

Projekt je ostvaren uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, TZG Petrinje i Grada Petrinje.

 

Karlo Ivančić, umjetnički ravnatelj

Edmund Andler-Borić, producent