Uskoro u Donjem Miholjcu počinje 4. Prandau festival klasične glazbe

PRANDAU festival klasične glazbe Donji Miholjac

24.06.-21.10.2023.

Župna crkva Sv. Mihaela i dvorac Mailath

Edmund ANDLER BORIĆ, umjetnički ravnatelj

 

Uskoro krećemo s četvrtim izdanjem našeg PRANDAU FESTIVALA klasične glazbe u Donjem Miholjcu. Festival smo posvetili mađarsko-njemačkoj velikaškoj obitelji Mailath-Prandau koja je zadužila kako mađarsku tako i još više hrvatsku kulturu, gospodarstvo, znanost, školstvo uopće cjelokupnu sferu življenja.

Obitelj Prandau bili su najveći donatori koji su dali izgraditi škole po Slavoniji, glazbene škole, financirali su Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, dovodili umjetnike, glazbenike u svoj jedinstveni dvorac u Donjem Miholjcu. Jedini je to dvorac izgrađen u Hrvatskoj u tudorijanskom stilu. Puno toga su ostavili u materijalnoj baštini Hrvatske, ali još više u onoj kulturološkoj, umjetničkoj i duhovnoj. Zato je i došlo vrijeme da im se barem kroz ovaj Festival  odužimo i vratimo ih u svijest hrvatskog društva i valoriziramo njihovo nesebično davanje i ulaganje u kulturu.

Ovogodišnji PRANDAU FESTIVAL donosi nam pet koncerata vrhunskih umjetnika u autentičnim prostorima Donjeg Miholjca: dvorcu Mailath-Prandau, perivoju dvorca i u župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela.

Naš najbolji ansambl za ranu glazbu ANSAMBL RESPONSORIUM otvara ovogodišnji PRANDAU FESTIVAL 24. lipnja u 20h u župnoj crkvi u Miholjcu. Lovro Peretić trenutno naš najbolji gitarist nastupa 7. srpnja u dvorcu Mailath-Prandau. Kolovoz smo ostavili za izvrstan PODIUM BRASS QUINTET 19.08. u perivoju dvorca MAILATH-PRANDAU. Umjetnički ravnatelj Festivala orguljaš Edmund Andler-Borić predstavit će se na Festivalu 16.rujna, a gost će mu biti osječki bariton i profesor na Umjetničkoj akademiji Berislav Jerković. Festival ćemo zaključiti koncertom kvarteta flauta 4Syrinx i to 21. listopada.

Idejni začetnik i producent Festivala je gdin Tomislav Brusač. Festival ide uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Donjeg Miholjca, Osječko-baranjske županije, TZG D. MIholjac, te mnogih drugih.

Ovaj mladi Festival uspjeli smo vrlo brzo upozicionirati na kulturnoj karti Hrvatske i šire. Festival od samog početka predstavlja najbolje hrvatske glazbenike svih generacija.

Festival je doprinio da je Croatia Records izdala i CD Orgulje Donjeg Miholjca koji je snimio orguljaš Edmund Andler-Borić.

 

Edmund ANDLER-BORIĆ, umjetnički ravnatelj
Tomislav BRUSAČ, producent

 

Ansambl Responsorium posvetio se istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara sedamnaestog stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine. Djeluje u skladu s načelima povijesno utemeljene izvođačke prakse, koristeći replike autentičnih glazbala te poštujući znanstveno utemeljene stilske smjernice.

Ansambl Responsorium

U stalnoj potrazi za autentičnim zvucima i doživljajima ansambl je realizirao niz uspješnih projekata, među kojima su četiri suvremene praizvedbe zbirki hrvatskih ranobaroknih skladatelja Gabriella Pulitija (Ghirlanda odorifera, 1612.) te Tomasa Cecchina (Amorosi concetti, 1612., Canti spirituali 1613. i Madrigali et canzonette a tre voci, 1617.) čime je stekao naklonost publike i kritike. Ansambl Responsorium redovito surađuje s priznatim svjetskim izvođačima rane glazbe, a svoju posvećenost radosno dijeli s vjernom publikom koncertirajući na brojnim specijaliziranim festivalima (Varaždinske barokne večeri; Glazbene večeri u sv. Donatu; Koncerti u Eufrazijani; Dvigrad festival; BaRoMus -Festival barokne glazbe Rovinj) i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Danska, Slovenija, Češka, Slovačka).

 

Lovro Peretić, međunarodno nagrađivani klasični gitarist iz Zagreba, danas se smatra jednim od vodećih gitarista mlađe generacije koji redovito koncertira u Europi i osvaja brojne nagrade na najprestižnijim natjecanjima klasične glazbe.

Lovro Peretić

Koncertirao je diljem Hrvatske te u Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Rusiji, Poljskoj, Španjolskoj, Danskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Estoniji, Italiji, Francuskoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj kao solist i komorni glazbenik. Nastupao je i održao majstorske tečajeve na mnogim prestižnim svjetskim gitarističkim festivalima i u sklopu raznih ciklusa koncerata, uključujući Paris International Guitar Festival, London International Guitar Festival, Glazbeni festival “Vladimir Spivakov” u Moskvi, Zagreb Guitar Festival, Antwerpen International Guitar Festival, International Guitar Festival José Tomás Villa de Petrer i dr.

 

Podium Brass Quintet nastao je u studenom 2014, a čini ga pet izvrsnih glazbenika : Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba). Članovi kvinteta su redom diplomirani i nagrađivani glazbenici.

Podium Brass Quintet

Uspješni su pedagozi, zaposleni na Muzičkoj akademiji, glazbenim školama i profesionalnim orkestrima, vode razne puhačke orkestre, seminare i radionice te aktivno sviraju u raznim drugim komornim sastavima. Rad kvinteta se iznad svega temelji na promicanju skladbi hrvatskih skladatelja ( Prohaska, Bobić, Josipović, Uhlik, Skender, Grubačević… ), ali repertoar ansambla je širok, od rane renesanse i baroka, preko klasične glazbe i romantizma, pa do modernih, jazz skladbi, filmske i zabavne glazbe.

 

dr.sc. Berislav Jerković, pjevač (bariton), dirigent, glazbeni pedagog; izvanredni profesor pjevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje: Pjevanje, Operni studio, Komorno pjevanje, Metodika nastave pjevanja.

Berislav Jerković

Tijekom godina radio je s mnogim uglednim domaćim i inozemnim dirigentima, režiserima, pjevačima, kao i s uglednim orkestrima i ansamblima. U opernim kućama u zemlji i inozemstvu ostvario je niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima kao što su Rigoletto, Krabuljni ples, Evgenij Onjegin, Carmen, Gianni Schicci, Sonnambula, Figarov pir, Ljubavni napitak, Tosca, La serva padrona, Nikola Šubić Zrinski, Cosi fan tutte, Ero s onoga svijeta, I Pagliacci, La boheme, Didona i Enej, Čarobna frula, Camelot, Čovjek iz Manche itd.

Nastupao je na brojnim festivalima u zemlji: Večeri u Donatu, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Skopsko leto, BitFest, Štipsko kulturno leto, Osječko ljeto kulture, Zagrebački barokni festival, Sarajevska zima, Hvarsko ljeto, KotorArt sezona… kao i na koncertima i festivalima u inozemstvu (u Sloveniji, Njemačkoj, Srbiji, Austriji, Češkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj, Španjolskoj, Venezueli, SAD -u, Belgiji, Kini, Južnoj Africi … ). Pored uspješne pjevačke bavi se i intenzivnom dirigentskom djelatnošću, a sa zborovima i ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu te je i dobitnik brojnih nagrada – kao solist i kao dirigent.

 

Kvartet flauta 4 SYRINX nastao je 2001. godine okupljanjem četiriju glazbenica profesionalno angažiranih u orkestrima, te pedagoškoj djelatnosti. Dvije hrvatske i dvije slovenske glazbenice odlučile su se za osnivanje ovakvog kvarteta vođene dosadašnjim profesionalnim iskustvom, te suradnjama na području kulturne, pedagoške i glazbene djelatnosti u Hrvatskoj i Sloveniji.

4Syrinx

Kvartet flauta, kao komorni ansambl, ističe savršeno suzvučje istih instrumenata. Zvučnu sliku dodatno obogaćuje i pojava srodnih instrumenata, piccolo flaute, alt flaute i bas flaute, koji šire opseg zvuka ovakvog ansambla. Ansambl interpretira originalne skladbe skladane za kvartet flauta, pridonoseći tako upoznavanju publike s izvornim repertoarom, kao i skladbe suvremenih skladatelja. Njihov bogati repertoar kontinuirano se proširuje skladbama koje suvremeni skladatelji, inspirirani njihovim umjetničkim pristupom i interpretacijom, skladaju za njih. Najrecentnije su izvedbe skladbi Miljenka Prohaske, Janija Goloba i Petra Obradovića.